PUBLICITÉ

Granaatappelsap tegen prostaatkanker!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/10/2005 - 00h00
-A +A

Granaatappelsap zou niet alleen goed zijn tegen hart- en vaatziekten, maar ook helpen om prostaatkanker te voorkomen of de ontwikkeling ervan te vertragen. Momenteel is dit effect aangetoond bij muizen, maar de perspectieven zijn bijzonder veelbelovend.

PUB

Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat de granaatappel, een kleine oranjerode vrucht uit het Middellandse-Zeegebied, hart- en vaatziekten helpt te voorkomen bij muizen. Dat effect zou te danken zijn aan de antioxiderende werking van deze vrucht, die vergelijkbaar is met die van wijn en groene thee. De granaatappel zou meer bepaald plaqueafzetting op de slagaderwanden tegengaan en op die manier slagaderverkalking (atherosclerose) afremmen.

Wat prostaatkanker betreft: aanvankelijk werden daarover in-vitrostudies verricht op basis van kankercelkweken. De auteurs voegden er granaatappelextracten aan toe en stelden vast dat de groei van de kankercellen werd afgeremd en ze minder levensvatbaar werden. Hoe hoger de dosis extracten, hoe sterker dit verschijnsel. Nadien schakelden ze over op in-vivostudies bij muizen, bij wie prostaatkankercellen werden ingeplant. Met een normale voeding ontwikkelden er zich bij de muizen na een week kleine tumoren. Als ze echter supplementen met granaatappelextracten kregen, bleek de tumorgroei op een dosisafhankelijke manier te vertragen: de tumoren verschenen pas later en waren minder groot. De muizen overleefden ook langer: 31 dagen in de controlegroep, 39 dagen met een lage dosis granaatappelsap (0,1 % van de drank) en 47 dagen met de hogere dosis (0,2 %). Tegelijk daalde het PSA-gehalte (prostaatspecifiek antigeen) bij de muizen die granaatappelsap kregen.

De granaatappel bevat veel fenolbestanddelen en wateroplosbare tannines, waardoor hij een krachtig antioxiderend en ontstekingsremmend effect heeft. Uit studies is trouwens al gebleken dat de vrucht een krachtiger antioxidant is dan rode wijn of groene thee.

Tot slot wijzen voorlopige studies uit dat de granaatappel ook bij mannen de ontwikkeling van prostaatkanker zou vertragen en op die manier de levensduur en de levenskwaliteit zou verlengen. Die stelling moet echter nog getoetst worden, en er moet ook nagegaan worden aan welke bestanddelen dit "antikankereffect" te danken is, hoe ze precies werken en wat de werkzame dosis is.

Screening van prostaatkanker: even het geheugen opfrissen

Tussen 50 en 75 jaar is een jaarlijkse screening aan te raden, met een PSA-bepaling en een rectaal toucher. Bij familiale antecedenten en bij mannen van Afrikaanse origine is dat vanaf 45 jaar. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen boven de vijftig, vóór longkanker. In België worden elk jaar 5.000 nieuwe gevallen opgespoord, terwijl 1.500 mannen eraan sterven omdat hun kanker te laat is ontdekt en niet meer te behandelen is.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/10/2005 - 00h00 Proceedings of the National Academy of Sciences, versnelde publicatie on line, 26 september 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ