• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Gokverslaving

Gokverslaving Gokken kan bij sommigen verslavend werken. Ze kunnen niet meer zonder: de spelduivel wordt een echte drug, en ze verliezen compleet hun greep op de situatie.

Jongeren tussen 12 en 18 lopen het meeste risico

Bijna 100.000 Belgen zijn goklustig, terwijl 20 % van hen compleet verslaafd is. Zo'n duizend landgenoten mogen niet meer binnen in casino's en speelzalen. Gemiddeld worden dagelijks twee mensen opgenomen in het ziekenhuis wegens gokverslaving, worden 150 personen per jaar om dezelfde reden in een gesloten instelling geplaatst en worden zo'n duizend mensen er ambulant psychiatrisch voor behandeld. 90 % van de goklustigen zijn mannen, 75 % is verslaafd aan de jackpot. Er is geen onderscheid wat sociaal niveau betreft, wel qua leeftijd: 50 % is jonger dan 25 jaar. Jongeren tussen 12 en 18 jaar vormen de belangrijkste risicogroep, onder meer door de explosieve groei van het internet en videospelletjes.

Een geleidelijke verslaving

Gokverslaafden worden dat niet zomaar van vandaag op morgen. Ze krijgen het geleidelijk steeds moeilijker om de spelduivel te bezweren en maken over het algemeen drie fasen door:

 • Gokken als aangenaam tijdverdrijf: ze hebben al dan niet geluk in het spel, gokken af en toe en willen opnieuw hun kans wagen om nog meer te winnen of om hun verlies te compenseren.
 • Gokken wordt een passie: het wordt meer dan een gewoon tijdverdrijf: ze beginnen andere activiteiten en hun sociale contacten te verwaarlozen. Ze verliezen steeds meer geld en gaan zelfs een lening aan om te kunnen verderspelen. Uiteraard moeten ze die lening terugbetalen...
 • Gokken wordt een voltijdse bezigheid: ze denken in gokken de oplossing te vinden voor hun problemen en raken verslaafd, waardoor gokken een obsessie wordt en tegelijk het enige waarvoor ze nog belangstelling hebben.

Artikel gepubliceerd door op 27/04/2004

Bronnen: Brochure 'Gokken, plezier en vermaak?', Commissie Kansspelen.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden