Goede gewoonten: het kan op een eenvoudige manier!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 11h55
-A +A

Een drastische oplossing om u te helpen goede gewoonten aan te nemen? Een halfuur uittrekken om een lijstje te maken, meer is er niet nodig om uw dagen grondig te veranderen.

PUB

De eerste stap: besef hoe kostbaar elke minuut is

Poetst u elke dag uw tanden? Allicht wel. Het is een van de gewoonten die we allemaal gemeen hebben. Het kost maar een paar minuten en iedereen vindt zelfs op de drukste dagen tijd om het te doen. En dat bespaart ons een hoop ellende, want het niet doen heeft zware gevolgen.

En als we nu eens andere (heel) goede gewoonten zouden oplijsten die elk ook maar enkele minuten kosten? Ze moeten aan twee criteria voldoen:

  • Ze mogen maar heel weinig tijd in beslag nemen, tussen één en vijf minuten.
  • Ze moeten makkelijk uit te voeren zijn en mogen alleen positieve gevolgen hebben.

Enkele voorbeelden van goede gewoonten:

  • Een groot glas water drinken.
  • Uw bureau opruimen om helder te kunnen denken.
  • Een sms’je naar een vriend of familielid sturen om de goede relatie in stand te houden.
  • Het saldo van uw bankrekening controleren.
  • Enz.

Tweede stap: bundel de gewoonten

Gewoonten bundelen? Het is een gekke formulering.

De auteur bedoelt ermee dat als we meerdere gewoonten bijeennemen het dan makkelijker wordt om er verschillende tegelijk te doen. Een voorbeeld: een vrouw die elke avond haar tanden poetst, kan de gewoonte aankweken om zich meteen daarna zorgvuldig te ontschminken. Door die twee goede gewoonten samen te nemen, hoeft ze zichzelf niet zo hard te stimuleren. Ze hoeft niet twee keer te beslissen om zichzelf te verzorgen. Eén enkele keer volstaat omdat de twee activiteiten altijd gebundeld zijn!

De bedoeling is nu om alle gewoonten in een lijstje op te nemen. Die klus is op een halfuur geklaard, misschien zelfs al op in een kwartier. Op die manier hoeft u uiteindelijk maar één gewoonte aan te nemen: die om alle taken uit te voeren die op het lijstje vermeld staan!

Het klinkt makkelijk, toch? Stel dus uw eigen lijstje op en begin vandaag nog. En vertel ons in de commentaarstukjes welke gewoonten u het nuttigst vindt!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 11h55
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Hoe stress beheren? Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Iedereen kan last hebben van stress. Dat is niet noodzakelijk een probleem, maar wanneer stress aanhoudt, kunnen op termijn ernstige gezondheidsproblemen optreden. Hoe kan je vermijden dat het zover komt? Door een beroep te doen op middelen om stress...

Joggen: twaalf tips voor beginners Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Ziehier de twaalf belangrijkste tips voor wie wil beginnen te joggen. Joggen is simpel, maar u moet wel enkele basisprincipes in acht nemen om een goede start te nemen en het ook vol te houden. Want alleen regelmatig lopen over een lange periode leve...

Meer artikels