• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  15 mening
 • Commentaren (0)

Goedaardige prostaatvergroting: niet zo goedaardig voor het seksleven!

Goedaardige prostaatvergroting: niet zo goedaardig voor het seksleven!

Artsen weten al lang dat prostaatkanker seksuele problemen (erectie- en ejaculatieproblemen) kan veroorzaken. Die hangen evenzeer samen met de ziekte als met de behandeling. Wel dachten ze tot nu toe dat goedaardige prostaathypertrofie of prostaatadenoom, een veel onschuldiger ziekte, het seksleven absoluut niet verstoorde. Dat klopt echter niet. Zo zou 50 % van de mannen met een goedaardige prostaatafwijking kampen met seksuele stoornissen.

Goedaardige prostaatafwijking en seksuele stoornissen

Dat betekent echter niet dat ze meteen een streep moeten trekken onder hun seksleven, en gelukkig maar. Zo is de helft van de Belgen op hun 80ste nog seksueel actief! Toch is het belangrijk dat ze regelmatig op controle gaan als ze hun seksleven op peil willen houden. Vroeger hadden mannen immers de neiging om hun erectiestoornissen te wijten aan een psychisch probleem, wat hen tegelijk ontmoedigde om naar medische oplossingen te zoeken. Vandaag beschikken we over verschillende erectiebevorderende middelen, en het zou jammer zijn daar niet van te profiteren. Het gaat om orale geneesmiddelen, intracaverneuze injecties en zelfs penisimplantaten.

Zelfs bij prostaatkanker bestaan er verschillende mogelijkheden om het erectievermogen te herstellen en seksueel actief te blijven. Het is zelfs belangrijk om het probleem tijdig aan te pakken, ook al verschuift seksueel genot automatisch naar de achtergrond als mensen horen dat ze kanker hebben.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/10/2014
Origineel artikel geschreven door op 17/05/2005

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Seksuele problemen na uw vijftigste

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden