Goed voorbereid naar het ziekenhuis

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/07/2013 - 09h28
-A +A

Ziekenhuisinfectie, slecht eten, slaapproblemen… u zou voor minder zenuwachtig worden als u zich op een ziekenhuisopname voorbereidt. Enkele adviezen om uw bezoek aan het ziekenhuis gezond door te komen.

PUB

Ziekenhuisinfectie voorkomen

Is dat wel nodig? Als we in acht nemen dat in België 6% van de patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis een ziekenhuisinfectie oploopt, dan is het antwoord ‘beter voorkomen dan genezen’. De kiemen die ziekenhuisinfecties veroorzaken , zoals Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA), worden vooral overgedragen via de handen. De federale campagnes ‘U bent in goede handen’ wijzen dan ook op het belang van handhygiëne door artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel als belangrijkste preventiemaatregel. Maar ook patiënten moeten een goede lichaamshygiëne nastreven. Dat houdt bijvoorbeeld in het lichaam voor een operatie thuis ontsmetten met een vloeibare ontsmettende zeep gedurende 5 dagen. Verder vragen ziekenhuizen om de dag van de operatie alle make-up, juwelen en nagellak te verwijderen, de nagels te verzorgen, de tanden te poetsen en te douchen (in plaats van baden). Ontharen mag niet om infecties door wondjes te voorkomen.

Lekker slapen

Een andere omgeving, veel onbekende gezichten, angst voor een ingreep… Het is niet onlogisch moest u slecht slapen tijdens uw opname in het ziekenhuis. Enkele tips voor een goede nachtrust:

  • Neem iets mee van thuis om een ‘thuisgevoel’ te creëren
  • Gebruik oordopjes mocht er te veel lawaai zijn
  • Isoleer de kamer tegen licht
  • Las overdag een (half)uurtje in om rustig na te denken als u de neiging hebt om in bed te liggen piekeren, bv. over een ingreep.

Vooral voor kinderen is overnachten in het ziekenhuis een beproeving. Ouders kunnen daarom vooraf een bezoek brengen aan de afdeling/kamer om het kind te laten wennen, voor bedtijd op bezoek gaan, de verpleegkundigen vertellen welke slaapgewoonten het kind heeft of waar het ’s nachts bang voor is, enz.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/07/2013 - 09h28

Met dank aan de dienst Ziekenhuishygiëne van het UZ Brussel. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. Federaal Platform. Handhygiëne. http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/Healthcarefacilities/HospitalInfectionControl/FEDERALPLATFORM/Handhygienics. Jessa Ziekenhuis. Slaaptips. www.jessazh.be/deelwebsites/slaaplabo/slaaptips. UZ Antwerpen. Goed eten is beter genezen. www.uza.be/sites/default/files/uza_goed_eten_is_beter_genezen.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierov...

Iatrogene aandoeningen en nosocomiale infecties Geüpdatet op 22/01/2008 - 00h00

We horen vaak spreken over de risico's die we kunnen oplopen in het ziekenhuis of over aandoeningen die mensen krijgen na een behandeling. We gaan er even dieper op in, want hoe beter we ze kennen, hoe beter we ook gewapend zijn om ze te bestrijden.

Ik heb borstkanker gehad, en dan? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Op een dag werd ik geconfronteerd met borstkanker, iets wat in België elk jaar bijna 10.000 vrouwen overkomt. Het was geen leuke periode, maar ik ben er goed uitgekomen en vandaag, dertien jaar later, voel ik me prima! Dit is het dagboek van mijn bor...

Meer artikels