• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Goed voorbereid naar het ziekenhuis

Goed voorbereid naar het ziekenhuis

Ziekenhuisinfectie, slecht eten, slaapproblemen… u zou voor minder zenuwachtig worden als u zich op een ziekenhuisopname voorbereidt. Enkele adviezen om uw bezoek aan het ziekenhuis gezond door te komen.

Ziekenhuisinfectie voorkomen

Is dat wel nodig? Als we in acht nemen dat in België 6% van de patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis een ziekenhuisinfectie oploopt, dan is het antwoord ‘beter voorkomen dan genezen’. De kiemen die ziekenhuisinfecties veroorzaken , zoals Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA), worden vooral overgedragen via de handen. De federale campagnes ‘U bent in goede handen’ wijzen dan ook op het belang van handhygiëne door artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel als belangrijkste preventiemaatregel. Maar ook patiënten moeten een goede lichaamshygiëne nastreven. Dat houdt bijvoorbeeld in het lichaam voor een operatie thuis ontsmetten met een vloeibare ontsmettende zeep gedurende 5 dagen. Verder vragen ziekenhuizen om de dag van de operatie alle make-up, juwelen en nagellak te verwijderen, de nagels te verzorgen, de tanden te poetsen en te douchen (in plaats van baden). Ontharen mag niet om infecties door wondjes te voorkomen.

Lekker slapen

Een andere omgeving, veel onbekende gezichten, angst voor een ingreep… Het is niet onlogisch moest u slecht slapen tijdens uw opname in het ziekenhuis. Enkele tips voor een goede nachtrust:

 • Neem iets mee van thuis om een ‘thuisgevoel’ te creëren
 • Gebruik oordopjes mocht er te veel lawaai zijn
 • Isoleer de kamer tegen licht
 • Las overdag een (half)uurtje in om rustig na te denken als u de neiging hebt om in bed te liggen piekeren, bv. over een ingreep.

Vooral voor kinderen is overnachten in het ziekenhuis een beproeving. Ouders kunnen daarom vooraf een bezoek brengen aan de afdeling/kamer om het kind te laten wennen, voor bedtijd op bezoek gaan, de verpleegkundigen vertellen welke slaapgewoonten het kind heeft of waar het ’s nachts bang voor is, enz.

Artikel gepubliceerd door op 23/07/2013

Bronnen: Met dank aan de dienst Ziekenhuishygiëne van het UZ Brussel. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. Federaal Platform. Handhygiëne. http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/Healthcarefacilities/HospitalInfectionControl/FEDERALPLATFORM/Handhygienics. Jessa Ziekenhuis. Slaaptips. www.jessazh.be/deelwebsites/slaaplabo/slaaptips. UZ Antwerpen. Goed eten is beter genezen. www.uza.be/sites/default/files/uza_goed_eten_is_beter_genezen.pdf

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten