Glijmiddelen: hoe gebruik je ze?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 15h19
-A +A

Glijmiddelen voor geslachtsverkeer hebben vaak niet zo'n goede reputatie. Het is het soort medicamenten waar je niet echt mee uitpakt en die een probleem moeten verdoezelen. Het is nochtans heel nuttig om ze te leren kennen, want iedereen die seksueel actief kan er vroeg of laat profijt uit halen... En als je niet weet waarvoor ze allemaal kunnen dienen, laat je dan toch een kans liggen.

PUB

Glijmiddel en vaginale droogheid

De meest voor de hand liggende en ook bekendste reden om een glijmiddel te gaan gebruiken is vaginale droogheid.

Er zijn twee types van vaginale droogheid.

  • Het kan ten eerste gaan om een permanent ongemak. Dit type komt vaak voor tijdens de menopauze, in de weken na de bevalling en bij bepaalde hormonale behandelingen. Ook sommige medicamenten hebben deze onaangename bijwerking. Daarnaast is er een meer momentgebonden vaginale droogheid. Dit type treedt alleen op tijdens de gemeenschap. De vagina wordt dan niet vochtig genoeg, waardoor de penetratie pijnlijk is.
  • De belangrijkste oorzaak is een gebrek aan libido, maar ook de factoren voor de permanente vaginale droogheid gelden hier. In deze gevallen kan een glijmiddel het ongemak wegnemen en eventueel zelfs de pijn verzachten. Het middel maakt de vagina namelijk voldoende nat, waardoor het vrijen prettig en comfortabel wordt.

De best werkende glijmiddelen zijn vrij nieuw en hebben een vertraagde uitwerking. Ze zijn samengesteld uit moleculen die het water vasthouden en naar de vagina leiden. Ze werken doeltreffender en langer dan de andere.

Een minder bekende reden om naar een glijmiddel te grijpen is het gebruik van de eerste tampon. Meisjes die pas ongesteld zijn en nog niet gewend om met tampons om te gaan, vinden het soms moeilijk om die in te brengen. Een beetje gel kan het ongemak verhelpen.

Glijmiddelen en condooms

Ook het gebruik van condooms kan een reden zijn om een glijmiddel of gel in te schakelen. Dat gebeurt nog veel te weinig. Een condoom vereist een perfecte vaginale vochtigheid om een optimaal comfort te verkrijgen voor beide partners.

Een beetje gel verhoogt heel vaak het plezier en het genot bij het vrijen. De gel kan in de vagina of wel op het condoom zelf worden aangebracht. Kies wel altijd gels op waterbasis, niet op oliebasis, want die maken het latex van het condoom stuk. Voor een man kan een druppeltje glijmiddel aan de binnenkant van het condoom het comfort stukken verhogen.

Het intieme contact met het latex is namelijk niet altijd zo aangenaam. Het geeft soms het gevoel van geklemd te zitten, van te stikken. Een beetje glijmiddel kan hier wonderen doen. Gebruik er wel niet te veel van, anders raak je het condoom misschien kwijt.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/10/2015 - 15h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Glijmiddelen voor seksueel gebruik hebben niet bepaald een positief imago: ze worden veeleer gezien als een soort geneesmiddel - en een niet al te hip bovendien - dan wel als een seksueel accessoire. Er zijn nochtans weinig mensen die in de loop van...

Meer artikels