• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ginseng en rode wijnstokbladeren: de kracht van de natuur

Ginseng en rode wijnstokbladeren: de kracht van de natuur Extracten van ginseng en rode wijnstokbladeren worden in de fytotherapie gebruikt voor de symptomatische behandeling en de preventie van bepaalde aandoeningen. Toch is niet alles wat de natuur ons schenkt, per definitie ongevaarlijk.

Steeds meer multivitaminecomplexen bevatten plantenextracten. Het gaat hier echter niet om een onschuldige toevoeging, want de fytotherapie, een zogenaamde "parallelle geneeswijze", heeft er tal van ernstige studies over verricht. Die fytotherapie, een echt medisch buitenbeentje, kan op steeds meer onvoorwaardelijke fans rekenen, zowel bij artsen als bij het grote publiek. We lichten dit fenomeen toe aan de hand van twee bijzonder veelzeggende voorbeelden: ginseng, een eeuwenoude plant uit Azië uit de wortel waarvan werkzame bestanddelen gewonnen worden (de zogenaamde ginsenosiden), en het rode wijnstokblad (in België onder meer gecommercialiseerd onder de naam Antistax®).

Ginseng: om niet te vergeten

In de wetenschappelijke literatuur verschijnen steeds meer klinische studies over ginseng. Over sommige effecten woedt nog altijd een zekere controverse, vooral over de vraag of ginseng verkoudheden kan voorkomen, maar andere effecten lijken minder omstreden. Eén ervan is de gunstige werking van ginseng op het geheugen. Onlangs werd daarover een studie uitgevoerd bij 32 nachtverpleegsters. Daaruit bleek dat ze bij gebruik van een vitaminesupplement met ginseng na twaalf weken beter konden onthouden. Gevolgen: ze hadden minder last van vermoeidheid en hun stemming verbeterde aanzienlijk. Een andere studie van Pharmaton toont duidelijk aan dat toevoeging van ginseng aan een multivitaminecomplex de levenskwaliteit van de gebruiker sterk verhoogt, en dat al na enkele maanden.

Rode wijnstokbladeren: goed voor de bloedsomloop

Wijn is goed voor het hart, maar ook andere bestanddelen van de wijnstok zouden heilzaam zijn voor de bloedvaten. Zo zijn rode wijnstokbladeren (net als druiven) bijzonder rijk aan flavonoïden, die tot de familie van de polyfenolen behoren. Sinds enkele jaren worden deze moleculen uitvoerig bestudeerd bij de behandeling van chronische vaatinsufficiëntie, een aandoening die gemiddeld 30 % van de bevolking treft en die dubbel zoveel voorkomt bij vrouwen als bij mannen.

De symptomen van deze sterk verspreide maar goedaardige ziekte zijn zeer makkelijk herkenbaar: zware benen en gezwollen enkels, pijn, kriebelingen,… Na een behandeling van enkele weken met rode wijnstokbladeren mag redelijkerwijze een verlichting van de symptomen worden verwacht. Uit talrijke studies is gebleken dat het beenvolume en de symptomen na slechts drie maanden aanzienlijk verminderen in vergelijking met een placebo. Dit effect daalt zodra de behandeling wordt stopgezet. Volgens recente studies zou dit te danken zijn aan de verbetering van de huidmicrocirculatie.

Artikel gepubliceerd door op 16/11/2004

Bronnen: Naar een persreis georganiseerd door Pharmaton Natural Health Products, Lugano, 28 tot 30 oktober 2004, Lugano, Zwitserland

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Grote klis

 • Grote klis  (Arctium lappa) wordt gebruikt om de huid  te zuiveren en om acne te behandelen. De plant geldt als een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden