• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ginseng: een universeel wondermiddel?

Ginseng: een universeel wondermiddel? Ginseng staat al 4.000 jaar in de Chinese farmacopee. Deze plant zou stress bestrijden, beschermen tegen hart- en vaatziekten en zelfs sportprestaties verbeteren!

Oplichterij of toverdrank?

Ginseng, "Jen Chen" in het Chinees, betekent letterlijk "plantenmens". De uitdrukking verwijst wellicht naar de vorm van de plant, die enigszins aan het menselijk lichaam doet denken. In Azië wordt ginseng al sinds zeer lang gegeten en vereerd. Ziehier een fragment uit het Leerboek van de basisplanten uit de Chinese geneeskunde, dat dateert van meer dan 2.000 jaar geleden: "Ginseng herstelt de energie van de edele organen, brengt de geest tot rust, vermindert hartkloppingen, verhoogt de intelligentie en geeft de ogen glans…" Het Westen moet wachten tot eind 17de eeuw om eindelijk te mogen proeven van deze "levenswortel". De toenmalige artsen raadden ze aan aan zieken en bejaarden, maar verboden ze aan jongeren en gezonde personen, want, zo zeiden ze, "ginseng doet het bloed vuur vatten". In de 20ste eeuw kregen ook de ex-Sovjetleiders belangstelling voor ginseng en lieten ze onderzoek uitvoeren in het kader van de voorbereiding van de atleten. Ginseng zou namelijk de score verbeteren bij inspanningstests. Prof. I. Brekhman van de Universiteit van Vladivostok beweerde zelfs dat atleten die ginsengextracten kregen voorgeschreven, hun tijd op de 10 mijl (16,1 km) met gemiddeld vijf minuten konden verbeteren. Verbluffend!

Autopsie van een plant

In die tijd werden de resultaten van deze studies uiteraard geheimgehouden. Toch sijpelden er flarden informatie door naar het Westen, en ook bij ons woedden er hevige discussies over de deugden van ginseng. Er werden een aantal substanties ontdekt die, zelfs in minuscule dosissen, een weldadige fysiologische werking konden hebben. De meest specifieke van die stoffen waren de zogenaamde saponines, aan suiker gebonden substanties die de bloeddruk stabiliseren en ervoor zorgen dat het hart voldoende zuurstof krijgt, wat van kapitaal belang is bij inspanningen. En dan is er ook nog salicylzuur (dat ook in aspirine zit), dat het bloed verdunt. Bovendien bevat ginseng verschillende antioxidanten, die beschermen tegen vrije radicalen. Laatste interessante eigenschap: ginseng bevordert ook de hematopoëse, door de RNA-synthese van de beenmergcellen te stimuleren. En precies het hoge aantal rode bloedcellen is bepalend voor de prestaties in uithoudingssporten: hardlopen, wielrennen, langlaufen enz.

Artikel gepubliceerd door op 26/08/2003

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Grote klis

 • Grote klis  (Arctium lappa) wordt gebruikt om de huid  te zuiveren en om acne te behandelen. De plant geldt als een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden