• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ginseng, de bondgenoot van uw goede conditie

Ginseng, de bondgenoot van uw goede conditieAl enkele duizenden jaren bekend om zijn stimulerende en versterkende effecten, maakt de ginsengwortel tegenwoordig deel uit van de klassiekers van de voedingssupplementen.

Een duizendjarige plant


Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, wordt ginseng al bijna 3000 jaar gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde, en dat wegens zijn stimulerend effect op lichaam en geest. De Griekse naam van ginseng, 'panax', betekent trouwens 'die alles verzorgt'. De Chinese term 'ginseng' betekent 'mens-plant', wat verklaard wordt door de gelijkenis van de wortel met een antropomorfe vorm en ook door de heilzame werking van de plant voor het menselijk lichaam. Aanvankelijk groeide ginseng in het noordoosten van Azië, in Korea. Tegenwoordig groeit de plant ook in sommige streken van de Verenigde Staten en in Canada, ook al gaat het niet precies om dezelfde soorten. Maar overal is de mirakelplant aan het verdwijnen. Het grootste deel van de gecommercialiseerde ginseng is tegenwoordig geteelde ginseng. De zeer zeldzaam geworden wilde ginseng wordt streng bewaakt en is bij manier van spreken goud waard. Volgens Chinese kruidenverkopers is de wilde ginseng veel doeltreffender.

Een erkend stimulerend middel


De reputatie van ginseng is gebaseerd op de vermoede effecten van de plant op het libido en de erectiele functie. Ginseng wordt algemeen beschouwd als een stimulerend en versterkend middel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) erkent trouwens het gebruik van ginseng om het lichaam van vermoeide of verzwakte personen te versterken, om het niveau van fysieke arbeid en intellectuele concentratie te herstellen en om herstellenden te helpen opnieuw op krachten te komen. De plant is ook bekend om haar invloed op de spijsvertering. De eventuele anti-inflammatoire, antikanker en antioxidante werking van ginseng is bovendien het onderwerp van talrijke onderzoeken.

Bijgewerkt door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/02/2010
Origineel artikel geschreven door op 09/03/2009

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten