Gezondheid: ziektes uiten zich anders bij mannen en vrouwen

Geüpdatet door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h26
-A +A

PUB

Sommige geneesmiddelen zijn alleen op mannen getest

Een andere typisch fenomeen bij mannen: hun lichaam scheidt bepaalde stoffen zoals psychotropen langzamer uit bij een identieke dosis van het medicijn. Helaas vergeet het onderzoek de vrouwen vaak: 60% van de klinische studies houdt zich in de proeven aan het gelijke aandeel van de geslachten, maar de overige 40% is vooral aan mannen gewijd. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat de experimenten op ratten in laboratoria vijf keer vaker met mannetjesdieren dan met wijfjes worden uitgevoerd. Vanwaar toch die ondervertegenwoordiging van vrouwen? De hormooncyclus en de orale contraceptie compliceren de proeven en vergen extra middelen. Claudine Junien:”Er worden nog altijd te veel geneesmiddelen aan vrouwen voorgeschreven terwijl ze enkel getest zijn op mannen”.

Rekening houden met het geslacht in het onderzoek

De Franse ‘Académie de Médecine’ vindt dat we dringend “studies op mensen of dieren moeten ontwikkelen en/of interpreteren waarbij rekening wordt gehouden met het geslacht van de vrouwen en de mannen”.

De Amerikanen hebben al stappen in die richting gezet. Sinds 1993 ziet de Food and Drugs Administration erop toe dat de onderzoeken die ze verricht en financiert ook de invloed van het geslacht in de ziektes bekijken, en meer bepaald focust op de gezondheid van vrouwen. In 2013 heeft de FDA bijvoorbeeld - nadat was vastgesteld dat vrouwen twee keer meer reageren op de effecten van een bekend slaapmiddel - aanbevolen om bij het voorschrijven van het medicijn de dosis voor vrouwelijke patiënten te halveren.

Initialement publié par Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste le 05/10/2016 - 09h40 et mis à jour par Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h26

“La recherche scientifique et la médecine ne peuvent plus ignorer les différences biologiques entre les sexes “ (Het wetenschappelijk onderzoek en de geneeskunde kunnen de biologische verschillen tussen de geslachten niet langer negeren). Persconferentie, Académie de Médecine, Parijs, 23 juni 2016.

(1) «Le sexe des maladies», uitgeverij Favre, 2014.

(2) In Genome Research.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB