Gezondheid van huisdieren: een jaarlijkse medische check-up voor uw hond en kat.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/11/2009 - 00h00
-A +A

Honden en katten leiden vaak een lang en comfortabel leven aan onze zijde. Dat is voor een deel te danken aan de kwalitatief hoogstaande zorgen die we ze bieden en waardoor vaak bepaalde ziekten vroegtijdig kunnen opgespoord worden.

PUB

Wat houdt een medische check-up voor een huisdier in?


In de jaren dat uw huisdier u gezelschap houdt, is het niet overbodig om af en toe met hem naar de dierenarts te gaan, ook als hij niet ziek is!
De medische check-up voor dieren bestaat namelijk uit een grondig onderzoek van uw dier door een dierenarts. Deze laatste kan bijvoorbeeld tandsteen op de tanden vaststellen en zal u in dat geval aanraden om het te laten verwijderen. Hij kan ook een lopend oog vaststellen of huidletsels of hij kan het gehoor van uw dier testen. Tijdens zo'n gezondheidsonderzoek voor uw hond of kat wordt het dier ook gewogen om te zien of het niet te gezet is. Op die manier kan de arts nagaan of de voeding niet te vet is of misschien net te weinig energierijk is! Heel wat dieren hebben namelijk last van overgewicht en krijgen als gevolg daarvan hart- en gewrichtsproblemen en zelfs diabetes. Uw dierenarts zal ook luisteren naar het hart en de longen van uw huisdier om na te gaan of er geen ruis is. In dat geval is een bijkomend onderzoek nodig (echografie van het hart,...)

Hoe gaat u te werk?


Wil u voor uw huisdier zo'n onderzoek organiseren? Het is heel eenvoudig! Al de onderzoeken zijn routinehandelingen en worden verricht bij het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts voor de vaccinatie van uw hond of kat. Bij deze gelegenheid kunt u bovendien ook laten nagaan of uw dier in orde is met de behandeling tegen parasieten (wormen en vlooien).
Als er bijkomend onderzoek blijkt nodig te zijn, zal uw dierenarts dat ook bij die gelegenheid doen of u eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/11/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker...

Gezondheid huisdieren: chirurgische ingreep Geüpdatet op 26/08/2008 - 00h00

Sterilisatie, verwijdering van tandsteen, wegnemen van een tumor en breuken horen bij de talrijke redenen die voor uw kat of hond een chirurgische ingreep noodzakelijk kunnen maken. U kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zodat de ingreep voor u...

Meer artikels