PUBLICITÉ

De gezondheid van de Belgen (3) : Grondig onderzoek van de seksualiteit!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Alle resultaten van de grote enquête over de gezondheid van de Belgen zijn nu bekend: 2.500 bladzijden resultaten, tabellen, analyses die kunnen worden ingekeken op de volgende adressen: http://www.iph.fgov.be/sasweb/his/nl/index.htm in het Nederlands en http://www.iph.fgov.be/sasweb.his/fr/index.htm in het Frans.

PUB

Er zullen nog andere artikels volgen, maar het hoofdstuk over “gezondheid en seksualiteit” van de Belgen heeft onze aandacht getrokken.Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) neemt sinds enkele jaren toe. Het was dan ook interessant de resultaten van de enquête die werd uitgevoerd bij meer dan 12.000 personen, te vergelijken met andere gegevens.In de vragenlijst werden twee aspecten aangesneden:

  • Contraceptie
  • Bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
75% van de seksueel actieve vrouwen van 15 tot 49 jaar gebruikt een voorbehoedsmiddel. In vergelijking met de vorige enquête (1997) gebruiken jonge meisjes van 15 tot 19 jaar evenveel voorbehoedsmiddelen (95%). Dat betekent dus dat de bevolking zich wil beschermen tegen ongewenste zwangerschap. Andere studies (zie http://www.ping.be/planning-familial/indexxz.html) tonen echter aan dat het aantal zwangerschapsonderbrekingen in ons land gestaag toeneemt. De belangrijkste oorzaak daarvan is een verkeerd gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Eerst de pil

Het gebruik van voorbehoedsmiddelen blijkt niet gerelateerd te zijn aan het scholingsniveau, behalve in Wallonië. De pil is uiteraard het meest gebruikte voorbehoedsmiddel bij ons: 62% van de vrouwen. Op de tweede plaats staat in Vlaanderen sterilisatie (20%) en in Wallonië en Brussel het spiraaltje (resp. 16 en 13%). De enquête toont ook aan dat 2% van de vrouwen geen efficiënte methode toepast (coitus interruptus, periodieke onthouding, enz.).De pil wordt uiteraard het meest gebruikt door jongeren van 15 tot 24 jaar. Oudere, maar ook meer ontwikkelde vrouwen geven de voorkeur aan barrièremethoden (spiraaltje, diafragma, enz.). De keuze van het voorbehoedsmiddel verschilt ook naargelang de nationaliteit van de vrouw, maar in 4 jaar tijd is er weinig evolutie geweest, behalve dat de barrièremethoden wat meer worden toegepast.

De jeugd!

Mannen beweren zich vaker te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen dan vrouwen. In 66% van de jongeren van 15-19 jaar (bijna 80% in Wallonië) en 40% van de personen van 20-24 jaar beweren een condoom te dragen. Toch heeft 11% van de jongeren van 15-19 jaar de laatste 12 maanden onbeschermde betrekkingen gehad. In Vlaanderen bedroeg dat percentage zelfs 13% tegen 9% in Brussel en 7% in Wallonië.50% van de personen van 20 tot 24 jaar heeft zich niet beschermd. Maar in die leeftijdsgroep daalt het aantal partners duidelijk. Het is nochtans verontrustend dat het aantal seropositieve gevallen in België sinds 1996 stijgt en dat ook andere SOA weer de kop opsteken.

Het rapport besluit dan ook dat het preventiebeleid moet worden bijgestuurd, vooral bij jongeren.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00 De gezondheid van de Belgen Boek 3 Gezondheid en seksualiteit
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ