Gezondheid: opletten met cijfers…

Article créé le 18/01/2011 - 15h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2011 - 14h45
-A +A

PUB

Wetenschappelijke studies zijn van cruciaal belang voor onze gezondheid. Zij kunnen immers uitmaken of het om vaststaande feiten dan wel om pure veronderstellingen gaat. Daarmee liggen ze tegelijk ook aan de basis van de beslissingen van artsen en overheden over onze gezondheid. Probleem is echter dat gezondheidscijfers vandaag soms verkeerd gebruikt worden, al dan niet bewust. Er wordt duchtig gezwaaid met percentages, stijgingen, aantal gevallen…. , al wordt daarbij makkelijk vergeten dat elk cijfer in de juiste context moet worden geplaatst. Als voorbeeld nemen we een Britse studie over contraceptie die in sommige media in continentaal Europa de nodige aandacht kreeg. De headlines klonken ronduit verontrustend: honderden Britse vrouwen raakten ondanks hun contraceptie-implantaat toch zwanger! Er was sprake van bijna 600 ongewenste zwangerschappen.

Reden genoeg dus om zich ernstige vragen te stellen bij deze contraceptiemethode. Toch is dit cijfer op zich nietszeggend. Als we even de zaken in een ruimer perspectief bekijken en rekening houden met de context, is het zelfs belachelijk laag. Sinds de lancering van de eerste implantaten in 1999 werden er in Engeland immers al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Het percentage getroffen vrouwen ligt dus ver onder de 1 %, een stuk lager dan bij de andere momenteel beschikbare voorbehoedsmiddelen.

Mensen zijn nu eenmaal niet in statistieken te vangen, en voor elk van die vrouwen was zo’n ongewenste zwangerschap wel degelijk een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. De moraal van het verhaal blijft hoe dan ook duidelijk: cijfers betekenen niets als ze niet in de juiste context worden geplaatst. Opgelet dus voor alarmerende koppen en overhaaste conclusies: vaak is de realiteit veel genuanceerder.

Billet initialement publié le 18/01/2011 - 15h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2011 - 14h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepub...

Meer artikels