• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Gezonde voeding bij kinderen

Gezonde voeding bij kinderen

Vanaf de geboorte leggen onze hersenen als het ware een database aan van de producten en voedingsstoffen die we innemen. Ze slaan die informatie gedurende heel ons leven op, en registreren hun energetische en voedingswaarde. Als we luisteren naar de verzadigingsboodschappen van ons brein, kunnen we spontaan een evenwichtig voedingspatroon bereiken.

Borstvoeding

Een baby die borstvoeding krijgt, stopt spontaan met zuigen als hij verzadigd is. Met andere woorden: hij eet instinctief zolang hij honger heeft. Ouders moeten dat instinct respecteren in plaats van hun kind foute eetgewoonten bij te brengen.
De lengte-gewichtscurve (groeicurve) die vermeld staat in het gezondheidsboekje van het kind moet regelmatig bijgewerkt worden.
Een kind dat gezonde eetgewoonten krijgt aangeleerd, zal die heel zijn leven lang behouden. Op voorwaarde dat zijn ouders hem hebben overtuigd in plaats van gedwongen.
Gezonde voeding gaat hand in hand met voldoende lichaamsbeweging. Elk kind moet dan ook regelmatig minstens één sport beoefenen.
Een kind dat evenwichtig eet, afhankelijk van zijn behoeften, en aan sport doet, wordt niet zwaarlijvig. De ouders vervullen hier een onvervangbare voorbeeldfunctie.

Een kind heeft 4 maaltijden per dag nodig

Ontbijt

Het ontbijt is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het kind het de hele ochtend volhoudt op school en geen inzinking krijgt rond 11 uur. Een kind dat gezond eet, zal ook minder geneigd zijn om voortdurend zoetigheden te knabbelen. Een kind kan 's ochtends om verschillende redenen geen honger hebben:

 • angst om naar school te gaan: in dat geval is het belangrijk om erover te praten en na te gaan waar het kind precies schrik voor heeft;
 • 's avonds te laat eten en te laat naar bed gaan: in dat geval zijn het de ouders die verantwoordelijk zijn;
 • snoep eten van bij het opstaan: is uiteraard te vermijden.

De ouders moeten uiteraard ook zelf ontbijten, om die goede gewoonte voorgoed bij te brengen aan hun kind. Als dat van jongsaf aan geconditioneerd wordt om te ontbijten, is de kans groot dat het dat zal blijven doen.

Middagmaal

Schoolmaaltijden zijn vaak te vet, bevatten te weinig eiwitten en zijn ook niet lekker. Vandaar dat u de schoolmenu's moet uitpluizen en de tekorten 's avonds moet compenseren. Het is ook een extra reden waarom een stevig ontbijt voldoende is. Als het kind thuis een volledige maaltijd neemt, zijn vlees, groenten, granen, yoghurt en fruit ruimschoots voldoende. Op voorwaarde dat het heeft ontbeten.

Vieruurtje

Het vieruurtje is vaak de belangrijkste maaltijd bij kinderen. Vandaar dat ze de nodige producten moeten terugvinden als ze van school komen, alleen of begeleid. Het vieruurtje moet vooral bestaan uit melk (of melkproducten) en brood, om aan alle voedingsbehoeften te voldoen.

Avondmaal

De samenstelling hangt af van de andere maaltijden die dag. Als het middagmaal te weinig eiwitten bevatte, moet dat gecompenseerd worden. Het avondmaal moet hoe dan ook rijk zijn aan complexe koolhydraten, want nadien volgt een lange vastenperiode ('s nachts). Zie voedingsmodellen voor kinderen van 1 tot 4 jaar en voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016
Origineel artikel geschreven door op 13/07/2007

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Voeding voor kinderen en adolescenten

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de wendy
Door wendy 30/10/12 - 21.01
hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk in,zelfs geen snoepje of koekje. Zijn ook al bij kinderarts geweest en de onderzoeken zeggen dat er ...

Uw interactief gedeelte over Voeding voor kinderen

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Het beste advies wat ik u  kan geven .. Check Drs Zimmermann in leiden , als iemand u kan ...

  Par Praltijk 18/02/2013 - 11h40

  2
  antwoorden
  1788 raadplegingen
 • hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk ...

  Par wendy 30/10/2012 - 21h01

  2
  antwoorden
  1788 raadplegingen
 • hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk ...

  Par wendy 30/10/2012 - 21h01

  2
  antwoorden
  1788 raadplegingen