Gezond en goedkoper eten: 5 basisprincipes

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 10h53
-A +A

Hoe kunt u gezond en goedkoper eten? Het basisprincipe is zeer eenvoudig: vermijd overbodige producten, die uiteraard onnodig duur zijn. Met deze instelling, slaagt u erin gezonder te eten en tegelijkertijd onze planeet te beschermen. Hieronder vindt u vijf basisregels om minder uit te geven en tegelijk gezonder te eten.

PUB

Koop geen verrijkte producten

Laat u niet verleiden door onder meer met sterolen en omega 3 verrijkte margarines of door met vitaminen of melkzuurbacteriën verrijkte zuivelproducten. Deze producten kunnen hun voordelen en doeltreffendheid immers onvoldoende bewijzen. En daarbij, ze zijn veel te duur!

Koop geen alcoholvrije koolzuurhoudende (fris)dranken

Alcoholvrije koolzuurhoudende (fris)dranken, zowel light als met suiker, sappen met of zonder toevoeging van suiker, ijsthee en gearomatiseerd water zijn allemaal te vermijden.
Deze dranken bevatten heel wat chemische additieven en meestal ook veel suiker, die tot overgewicht leidt (dit zijn de lege calorieën, die alleen maar zuivere energie aanvoeren). Suikerhoudende dranken met zoetstoffen hebben dan weer het nadeel dat ze de smaak voor het zoete in stand houden. Bij aankoop zijn deze dranken zeer duur en daarna moet de gemeenschap nog opdraaien voor de verwerking van de plastic flessen… Drink dus water en koop alcoholvrije koolzuurhoudende (fris)dranken enkel bij feestelijke gelegenheden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/07/2015 - 10h53

* Dr. Laurent Chevalier is als arts verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Montpellier. Hij is er tevens verantwoordelijk voor de afdeling Voeding. Hij heeft bovendien verschillende boeken gepubliceerd over voeding en planten.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe werken wij de kilo's van de feesten weg? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 21h02

Uiteraard wordt tijdens de eindejaarsfeesten te veel gedronken en gegeten. Toch is het niet nodig om zich daar zorgen over te maken. Een iets meer beheerste voeding zonder al te grote zelfopofferingen en het opvolgen van een aantal tips verzekeren u...

Moeten we echt dagelijks een grote fles water drinken? Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

In elke periode van het jaar, zomer en winter, hebben wij een grote behoefte aan water. Maar in tijden van besparingen op afval en verpakkingen, kunnen we ons de vraag stellen of we het in de toekomst zullen moeten doen zonder water in flessen.

Eindejaarsfeesten: hoe omgaan met al die zoetigheid? Geüpdatet op 19/12/2013 - 12h15

Chocolade, pralines en andere snoepjes, kerststronken en nog meer van die desserts… Tijdens de eindejaarsfeesten lopen we steevast gevaar om een overdosis suiker binnen te krijgen. Dat kan natuurlijk voor extra en ongewenste kilo’s zorgen . Maar het...

Meer artikels