• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Gewichtstoename: zijn hormonen de boosdoeners?

Gewichtstoename: zijn hormonen de boosdoeners?

Van de puberteit tot de menopauze

De volgende stap is anticonceptie. Omdat de pil progesteron en oestrogenen bevat, wordt een gewichtstoename vastgesteld als de dosering te hoog is. Om dit probleem te beperken, krijgen vrouwen die dikker worden tegenwoordig een pil die lage doses oestrogenen bevat. Vervolgens komen deze fameuze oestrogenen in actie op het ogenblik van de zwangerschap en worden in het begin van de zwangerschap in astronomische hoeveelheden door de eierstokken geproduceerd. Later, vanaf de 3de maand van de zwangerschap, neemt de placenta deze taak over. Deze hormonen zullen hun werk doen, m.a.w. kilo's vet opslaan om de zwangerschap te kunnen "betalen": de prijs van 80.000 calorieën. Dit vet wordt vooral in de loop van het 3de trimester opgebruikt, wanneer de baby het meeste aankomt. De energie wordt dus in principe daarvoor opgeslagen, dus tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

Ook de borstvoeding kost veel energie. Een langdurige borstvoeding is overigens het enige middel dat tot nu toe doeltreffend is gebleken om het vet, dat men ook wel cellulitis noemt, te doen smelten. Het spreekt voor zich dat vrouwen niet gedurende bijvoorbeeld twee jaar borstvoeding zullen geven, alleen maar om hun vet kwijt te raken, maar ik vermeld dit om aan te tonen waar dit vet voor dient en uit te leggen dat het anders onmogelijk weg te krijgen is, behalve dan heelkundig. Concreet is het zo dat vrouwen door de hormonale schommelingen (oestrogenen zijn de boosdoeners) uiteindelijk maand na maand een klein beetje vocht en een klein beetje vet opstapelen, waardoor ze dus aankomen. Daarna komen we bij de perimenopauze (periode van 3 tot 5 jaar voor de menopauze) wanneer op een zeer onregelmatige manier oestrogenen worden gefabriceerd. Vrouwen krijgen dan te maken met periodes waarin ze onvoldoende oestrogenen aanmaken, wat gepaard gaat met warmteopwellingen of perioden van overdreven veel oestrogenen waardoor ze meer vocht en vet vasthouden.

En ten slotte is er de menopauze. Als er tijdens de menopauze geen hormonale substitutietherapie wordt gestart, hebben de oestrogenen geen invloed meer op de aanmaak van vet en verandert het lichaam, wordt het mannelijker. Het vet dat zich in het onderlichaam had opgestapeld, neemt (slankere dijen, minder dikke billen en kleinere borsten), terwijl het hoger zittende vet, vooral ter hoogte van de buik, toeneemt.

Gewichtstoename: de hormonale sleutel

Tot zover dit overzicht van de werking van oestrogenen binnen het vrouwenlichaam. Het verloopt echter niet altijd op deze manier. Lichaamsbeweging, maar ook een gezonde voeding kunnen deze ontwikkeling beïnvloeden. Er is ook een belangrijke genetische factor (familiale obesitas enz.). Om gewichtsproblemen op te lossen, moet men dus ingrijpen op het vlak van de voeding, energiebesteding, sportactiviteit, genetische invloed enz., maar deze informatie is zeker niet nieuw. Maar over de invloed van de hormonen heeft tot nu toe niemand zich echt gebogen. Waarom? Omdat voedingsdeskundigen alleen maar naar de inhoud van het bord kijken, sportartsen zich enkel met sport bezighouden en gynaecologen zich meestal niet inlaten met het zoeken naar concrete oplossingen voor het overgewicht van hun patiënten die ze meestal naar hun collega's voedingsdeskundigen doorverwijzen. Er bestaat dus een impasse die naar mijn mening voor vrouwen een onoverkomelijk obstakel vormt. Nochtans kan het hormonale aspect van de gewichtstoename - in elke periode van het leven - heel doeltreffend worden gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van behandelingen die heel nauwgezet moeten worden geselecteerd.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 11/04/2006

Bronnen: "Etre mince à tous les âges. Et si c'était les hormones?" door Dr. David Elia, Edition Grasset.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Pil en gewicht, wat zijn de risico’s?

Vindt u het artikel interessant?