• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gevoelig voor vervuiling

Gevoelig voor vervuilingEén jaar voor de Olympische Spelen in Peking stellen veel mensen zich de vraag welk effect de vervuilde lucht op de prestaties van de atleten zal hebben.

Vervuiling, record gesneuveld...

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van de Olympische Spelen is toegekend aan een zwaar vervuilde stad. De voorbije decennia vonden ze onder meer plaats in Mexico (68), Los Angeles (84) en Athene (2004). Maar Peking zou wel eens alle records kunnen kloppen. De Chinese autoriteiten hebben weliswaar beloofd alles in het werk te stellen om de vervuiling in te perken. Maar de zaak blijft de gemoederen verhitten. Iedereen is gevoelig voor vervuiling, maar topatleten zijn extra kwetsbaar, omdat ze veel meer lucht binnenkrijgen dan andere mensen. Op het hoogtepunt van hun inspanning gaat er tot 200 liter lucht per minuut door hun longen! Welke invloed heeft de vervuiling op hun gezondheid en op hun prestaties?

De stunt van Steve Ovett

Op dit moment zijn er nog maar weinig gegevens over deze materie. De resultaten van de onderzoeken verschillen sterk van persoon tot persoon. Vooral wat het ozongehalte betreft: sommige mensen verdragen ozon zonder al te veel ongemakken, andere mensen die dezelfde lucht inademen ondervinden er grote hinder van. Dat verklaart een aantal grote verrassingen die soms op wedstrijden worden vastgesteld. Een voorbeeld hiervan is de finale van de 800 meter in 1984 in Los Angeles. De Brit Steve Ovett behaalde in Moskou de gouden medaille op deze afstand en gold ook nu algemeen als de grote favoriet. Tot ieders verbazing kwam hij als laatste over de eindstreep. Meteen daarna zakte hij ineen. Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht en werd er enkele dagen voor observatie gehouden.
Later legde hij de volgende verklaring af: "De vervuiling had opnieuw een astma
geactiveerd waar ik 20 jaar geen last meer van gehad had. Het was net of iemand een vod in mijn keel had gestopt. Ik kreeg amper zuurstof. Mijn lichaam functioneerde niet meer."

Artikel gepubliceerd door op 11/09/2007

Vindt u het artikel interessant?