• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen

Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen

Elk jaar sterven 10 tot 20 kinderen door een gevaarlijk spel. Het gaat niet om een bepaald type kinderen, bijvoorbeeld kinderen met gedragsstoornissen of andere problemen. Gevaarlijke spelletjes van het type wurgspel worden door miljoenen kinderen en pubers gespeeld.

Hoe kunnen we ongevallen voorkomen? Zijn er signalen waar we op kunnen letten?

Kinderen zien de gevolgen van deze gevaarlijke spelletjes niet

Het is belangrijk dat ouders en deskundigen waakzaam zijn en dat er een debat wordt geopend. Kinderen zijn niet rijp genoeg om het gevaar te zien van de spelletjes waarmee ze experimenteren. Een kind of puber analyseert de gevaren niet zoals een volwassene zou doen.

Een tip kan dus nuttig en zelfs een goede zaak zijn, en dat kan gebeuren via een dialoog. Het volstaat soms om een kind te waarschuwen om hem van het gevaar bewust te maken, want kinderen die gevaarlijke spelletjes spelen hebben in de overgrote meerderheid van de gevallen geen intentie om zelfmoord te plegen.
Als u daarentegen de indruk hebt dat een kind slecht in zijn vel zit of als u tekenen van verslaving opmerkt, moet u naar een specialist.

Zelfmoord of gevaarlijk spel?

Waarom worden sommige slachtoffertjes thuis alleen aangetroffen? Gevaarlijke spelletjes worden over het algemeen in groep gespeeld en worden ontdekt op school, in de sportclub, in de bos- of zeeklassen en zelfs op het internet. Maar de experimenten worden vaak thuis herhaald en daar gebeuren ook de meeste ongelukken. Vandaar ook dat men best vanuit de hypothese van een wurgspelletje vertrekt voor men besluit dat het om een zelfmoordpoging gaat.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/11/2014
Origineel artikel geschreven door op 16/11/2009

Bronnen: Association Benjamin (www.sosbenjamin.org); Association des parents d'enfants accidentés par strangulation - APEAS (www.jeudufoulard.com).

Vindt u het artikel interessant?