• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gestalttherapie: een methode die in de lift zit

Gestalttherapie: een methode die in de lift zit Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die gebaseerd is op het hier en nu, en op de manier waarop mensen met elkaar in contact komen en zich gedragen tegenover elkaar.

Wat is Gestalttherapie?

Bij Gestalttherapie gaat de therapeut samen met de cliënt na wat er gaande is. De hamvraag luidt: "Wat is er momenteel aan het gebeuren?" Bijvoorbeeld: waarom praat ik meer dan u, of waarom raak ik niet uit mijn woorden? Waarom antwoord ik niet echt op die vraag? Wat voel ik? Voel ik me slecht, ontspannen, verkrampt? Er wordt gewerkt met het lichaam, indrukken, emoties, beelden, fantasieën en gedachten, met de bedoeling de persoon in kwestie te observeren. De cliënt wordt zich bewust van de manier waarop hij functioneert: van zijn remmingen, gevoelens, drijfveren, … Een ander belangrijk aspect van Gestalttherapie is het experiment. Woede bijvoorbeeld. Als iemand naar eigen zeggen wat geprikkeld is, stelt de therapeut hem voor om zijn woede te uiten. Hij kan dan antwoorden: "Ik ben wat geërgerd". "En als je nu eens nog meer geërgerd was, wat zou je dan zeggen en doen?" Het is niet de bedoeling die woede te beschrijven, maar ze te beleven en telkens een stap verder te gaan, om te zien wat er dan gebeurt. Dat kan heel wat nuttige inzichten opleveren. Zo kan ik beseffen dat mijn woede zich niet richt tegen wie of wat ik dacht, of dat ik woede voel omdat ik beschaamd of angstig ben. Deze methode kan uiteraard niet alleen gehanteerd worden bij woede, maar ook bij alle andere gevoelens.

Bij welke problemen is Gestalttherapie aangewezen?

De indicaties zijn zeer ruim. Fritz Perls, die de methode ontwikkelde, zei altijd dat het ook een therapie is voor "gezonde" personen! Het is immers ook een manier om ons bewustzijns- en actieveld te verruimen en bewuster te leven. Toch werkt een therapeut altijd meer rond afwijkingen: depressies, trauma's, inzinkingen, blokkades, rouw, scheiding, ziekte, … Sommige therapeuten zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in anorexie of boulimie…

Artikel gepubliceerd door op 31/05/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten