Geslachtskeuze van het kind: het is zover.

Artikel gepubliceerd door op 04/06/2013


Geslachtskeuze van het kind: het is zover.

In het universitair ziekenhuis van Basel kunnen ouders vandaag nog voor de bevruchting het geslacht van hun kind kiezen. Voor sommige kan dat nuttig zijn.

Jongen of meisje? U kiest!

Technisch is het mogelijk om het geslacht van uw toekomstig kindje te kiezen. De slaagkansen zijn hoog (80%). Zaadcellen  die versmelten met een eicel en uitgroeien tot vrouwelijke embryo’s bevatten namelijk iets meer genetisch materiaal dan zaadcellen die zich ontwikkelen tot jongetjes. Vandaag is het mogelijk om de zaadcellen volgens dat criterium te selecteren en dus het geslacht van het ongeboren kind vooraf te bepalen. Dat gebeurt zonder dat er aan de embryo’s gewerkt hoeft te worden (en er dus vernietigd moeten worden, iets wat ethisch omstreden is).

Tot nu toe werd die techniek alleen in de Verenigde Staten toegepast. Maar sinds kort biedt ook het universitair ziekenhuis van Basel die dienst aan zijn patiënten aan. Begrijp het niet verkeerd: gewoon het geslacht van een kind kiezen om redenen van persoonlijke voorkeur is er niet bij. De procedure is alleen bestemd voor ouders die drager zijn van een erfelijke ziekte die alleen bij één geslacht voorkomt. Mucoviscidose bijvoorbeeld komt alleen voor bij jongens. Ouders die drager zijn van een gen en alleen maar meisjes krijgen, hebben dan de zekerheid dat hun kinderen de ziekte niet zullen krijgen. De ouders kiezen dus eigenlijk niet voor het geslacht van een kind, maar voor een kind dat vrij is van een bepaalde ziekte.

Het geslacht van kinderen kiezen? Een revolutie.

Sinds meer dan vijftig jaar zijn geboortes, althans in onze contreien, geen onvoorspelbare gebeurtenissen meer waarop ouders geen enkele of maar een heel beperkte controle hebben. In de grote meerderheid van de gevallen zijn de kinderen die verwekt worden gewenst of zelfs gepland. Soms worden ze zelfs in het lab “geproduceerd” (elk jaar worden in België meer dan 3000 kinderen met medisch begeleide voortplanting geboren).

En met de technische vooruitgang in de prenatale screening van erfelijke ziektes of afwijkingen worden kinderen ook na de bevruchting “gekozen”. Ouders kunnen een embryo namelijk laten weghalen als dat drager is van een te zware ziekte of handicap. Maar het geslacht kiezen, is nog iets anders. In dat geval wordt er geen ziek embryo weggehaald, maar wordt alles gedaan om te voorkomen dat het embryo dat verwekt wordt ziek zal zijn en eventueel alsnog wordt weggehaald.

Misschien is het feit dat deze aanpak mogelijk is, en niet eens zo heel ver van ons af, wel stof tot nadenken.

Artikel gepubliceerd door op 04/06/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?