• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gerstekorrels bij kinderen: goedaardig, maar keert terug!

Gerstekorrels bij kinderen: goedaardig, maar keert terug!

Chalazion - beter bekend als gerstekorrel -  is een kleine cyste of knobbel aan de binnenkant van het ooglid. Het is een goedaardige aandoening, de zwelling van het ooglid houdt dus geen gevaren in voor het gezichtsvermogen of de gezondheid. We hadden  hierover een interview met dr. Oliver Laplace, chirurg-oftalmoloog in het ‘Centre hospitalier national d'ophtalmologie des Quinze-Vingt’ in Parijs.

Hoe is een gerstekorrel te herkennen?

Een gerstekorrel is een zwelling van een talgklier in het ooglid, het zogenaamde kliertje van Meibom. De talgkliertjes bevinden zich aan de binnenkant van het bovenste of onderste ooglid en scheiden een vetachtige stof af die de traanfilm moet helpen vormen. Maar als de afvoergang van een van deze klieren verstopt raakt, kan die ontstoken raken en vormt er zich een klein bolletje dat opzwelt waardoor het ooglid zelf ook zichtbaar opzwelt (de grootte van een gerstekorrel kan gaan van enkele millimeters tot de grootte van een erwt). Het bolletje onder het ooglid is vrij hard en pijnloos zolang het niet ontstoken is. Maar als er een ontstekingsreactie optreedt, geeft een gerstekorrel de volgende symptomen: lokale roodheid, het voelt warm aan en doet pijn.

Gelukkig ontsteekt een gerstekorrel zelden en doorgaans blijft hij ook goedaardig. In de meeste gevallen is de aandoening makkelijk te genezen. Gerstekorrels kunnen op elke leeftijd optreden, maar ze komen meer voor bij kinderen, mensen met een eerder vette huid en een grotere talgafscheiding, herhaaldelijke ontstekingen van het ooglid, droge ogen, enz.

Een gerstekorrel of chalazion is niet te verwarren met het hordeolum. Dat is een abces tussen de haartjes van de wimpers dat dus altijd aan de rand van het ooglid zit.

Hoe wordt een gerstekorrel behandeld?

Warme, natte kompressen op het ooglid zijn aan te raden. Leg ze 4 tot 6 keer per dag gedurende telkens 15 tot 20 minuten. Een gerstekorrel verdwijnt normaal maar heel langzaam. Het duurt minstens drie weken, maar kan ook meerdere maanden duren.

Soms wordt een zalf of worden er oogdruppels met een antibioticum voorgeschreven, ook als er geen infectie is. Soms worden er zelfs ontstekingsremmers voorgeschreven.

Massage van het ooglid wordt aangeraden. Het kan het vocht helpen afvoeren en zo het genezingsproces versnellen.

Als de behandeling met medicatie geen voldoende effect heeft, is er soms een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving nodig. Daarbij wordt er een sneetje gemaakt voor drainage. Indien nodig, kan de verstopte klier ook worden weggenomen.

Artikel gepubliceerd door op 16/09/2015

Bronnen: En collaboration avec le Dr Oliver Laplace, chirurgien ophtalmologiste au Centre hospitalier national d'ophtalmologie des Quinze-Vingt à Paris.
Clinique d'ophtalmologie du CHU Sainte-Justine, Information destinée aux parents. Clinique de l’œil, http://www.cliniqueoeil.ch.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten