• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gentherapie en chemotherapie, een winnende combinatie

Gentherapie en chemotherapie, een winnende combinatieBij de behandeling van kanker blijken combinaties van verschillende behandelingstechnieken zeer doeltreffend te zijn. Volgens een studie bij muizen geeft een combinatie van chemotherapie en gentherapie betere resultaten dan de twee technieken afzonderlijk.

Een Amerikaanse studie die bij muizen werd uitgevoerd, toont aan dat gentherapie de doeltreffendheid van chemotherapie kan verhogen.

Een gen dat kankercellen vernietigt

Voor de gentherapie werd het zgn. TNF-gen (tumor necrosis factor) gekozen. Het TNF-gen synthetiseert TNF, een stof die kankercellen kan vernietigen hetzij rechtstreeks hetzij door de bloedvaten die de kankercellen moeten voeden, uit te schakelen. De onderzoekers hebben het gen dan licht gewijzigd zodat het kon worden geactiveerd door het cytostaticum dat bij de chemotherapie wordt gebruikt. Het gen werd dan ingebracht in een geïnactiveerd virus en werd zo toegediend aan muizen die chemotherapie kregen.

Eendracht maakt macht

 • Zonder behandeling: het volume van de tumor verdubbelde in 4 dagen en verviervoudigde in 2 weken
 • Behandeling met chemotherapie of gentherapie: de tumoren groeiden, maar trager.
 • Behandeling met een combinatie van beide technieken: de auteurs stelden een regressie van de tumor vast.
Er werden geen toxische bijwerkingen waargenomen en het TNF-gen versterkte de effecten van het cytostaticum dat bij de chemotherapie werd gebruikt op de plaats van injectie. De werking blijft dus zeer gelokaliseerd en breidt zich niet verder uit.
Het gaat hier uiteraard pas om dierexperimenten. De methode lijkt echter op de combinatie van gentherapie en radiotherapie, waarvan de veiligheid en de doeltreffendheid momenteel worden onderzocht in fase-II-studies bij de mens (een geneesmiddel moet vier testfasen doorlopen vooraleer de wetenschappelijke en administratieve instanties de toestemming geven het geneesmiddel op de markt te brengen). Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 03/09/2002

Bronnen: Journal of Clinical Investigation, 110 (3): 403-410, augustus 2002.

Vindt u het artikel interessant?