• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Getuigenissen (0)

Genitale herpes: hoe herken je de aandoening?

Genitale herpes: hoe herken je de aandoening?

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar en uiterst besmettelijk virus. Bijna 20% van de volwassenen heeft er last van.

Bij vroegtijdige opsporing kan de aandoening snel en doeltreffend worden behandeld, en is het risico ook kleiner dat het virus van genitale herpes wordt overgedragen.

Het is dus belangrijk dat we de symptomen (her)kennen.

Herpes Simplex, het virus achter genitale herpes

Niet alle gevallen van genitale herpes uiten zich via symptomen. Als bij de aandoening geen klachten optreden, is de diagnose moeilijk te stellen - een nadelige zaak want de behandeling is het meest doeltreffend als men er vroeg mee begint.

In twee derde van de gevallen van genitale herpes treden wel symptomen op, meestal ongeveer een week na de besmetting. Ter herinnering: genitale herpes wordt veroorzaakt door het uiterst besmettelijke herpes simplex (HSV2) virus dat tot dezelfde familie behoort als het virus dat verantwoordelijk is voor de koortslip of herpes labialis (HSV1).
Het HSV2 is seksueel overdraagbaar. Het gebruik van een condoom is dus absoluut noodzakelijk om een besmetting te voorkomen.

De symptomen van genitale herpes

De symptomen van genitale herpes zijn een brandend, prikkelend pijngevoel als gevolg van een vulvitis en een vaginitis (ontsteking van de vulva en van de schede). Deze ontstekingen veroorzaken jeuk, roodheid en oedemen. Soms verschijnen er nadien ook kleine blaasjes die veranderen in zweertjes. Die zweertjes veroorzaken een branderig gevoel bij het plassen. De symptomen van genitale herpes gaan ook vaak gepaard met een wit, brokkelig vaginaal verlies.

In 40% van de gevallen keert de infectie terug en dat uit zich op heel uiteenlopende manieren: dezelfde symptomen of net geen enkel symptoom, minder ernstige symptomen, geen huiduitslag, enz.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 08/08/2006

Bronnen: Panorama du Médecin, 22 mei 2006.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Beter leven met herpes

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden