Genieten van het moment? Wetenschappelijk onmogelijk!

Article créé le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 25/08/2012 - 15h44
-A +A

Hebt u er genoeg van om altijd weer te malen over uw fouten in plaats van te genieten van het moment?

Hou op met uzelf daarom te kwellen, want het blijkt in onze aard te liggen!

 

PUB

Genieten van het nu, mission impossible?

We worden allemaal in beslag genomen door kleine zorgen en gedachten die we maar niet kwijtraken… Had ik het niet eerder zo of zo moeten doen?

Een bekend voorbeeld: iemand heeft uw gsm gestolen en in uw ergernis kunt u het maar niet laten om u alle mogelijke scenario’s voor de geest te halen die dat hadden kunnen voorkomen.

U probeert aan iets anders te denken maar dat wil niet lukken. Even later zit u met uw gedachten alweer bij het voorval en zo is uw middag vergald. En u had nochtans zo’n fijn moment kunnen hebben op dat terrasje.

Heel veel mensen zijn zo en blijven maar eindeloos “herkauwen". Maar blijkbaar zou dat een typisch menselijke eigenschap zijn!

 

Denken aan onze fouten om eruit te leren

Waarom worden we in gedachten zo achtervolgd door onze fouten?  Het antwoord is simpel: om ze niet meer opnieuw te maken. Dat is toch de mening van een groep Amerikaanse onderzoekers.

Het team ontdekte in de hersenen een zone waarin al onze beslissingen worden opgeslagen. De zone functioneert als een soort werkgeheugen, waardoor we continu de resultaten van onze vroegere beslissingen kunnen oproepen als leiddraad voor ons toekomstig gedrag.

U zult de volgende keer dus zeker geen handtas zonder sluiting meer meenemen, u zult uw tas niet meer aan uw voeten laten rondslingeren, u zult de module "geolokalisatie in geval van diefstal" van uw mobieltje configureren en u zult natuurlijk al uw contacten op uw pc kopiëren. 

 

Billet initialement publié le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 25/08/2012 - 15h44
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb beslist, ik stop met klagen! Gepubliceerd op 18/07/2016 - 11h28

Een regenachtige dag, files, een bug in de pc, jengelende kinderen… er zijn redenen genoeg om te klagen. En als we nu eens zouden proberen positief te zijn? Als u nu eens mee zou doen aan de uitdaging die elf miljoen mensen in 106 landen hebben onder...

De drie seksuele breinen Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

Vooruitgang maken in ons liefdesleven en onze relatie , niet altijd weer dezelfde fouten maken... dat is cruciaal om gelukkig te zijn. Om daartoe te komen legt dr. Catherine Solano ons in haar laatste boek, Les trois cerveaux sexuels, uit hoe onze se...

Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Meer artikels