Genezen met planten: uitkijken voor valstrikken

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 29/01/2008 - 00h00
-A +A

Heel wat sporters verzorgen zich met fytotherapie, geneeskunde op basis van planten. Daar is in theorie niets mis mee, maar waakzaamheid is geboden omdat de fytotherapie niet aan dezelfde controle onderworpen wordt als klassieke geneesmiddelen.

PUB

De fytotherapie maakt gebruik van duizenden verschillende bereidingen waarvan een aantal ook door sporters genomen worden: tribulus terrestris, ginseng, guarana, duivelsklauw, kattenklauw, silicium, millepertuis, griffonia, enz., de lijst is lang. Aanhangers van deze therapie doen steeds vaker een beroep op het internet of op een plaatselijke drogisterij. Nogal wat sporters zijn naïef, ze denken dat een natuurlijk product op basis van planten geen schadelijke effecten kan hebben. Maar dat is niet zo! Er staat geen muur tussen chemische en natuurlijke producten. Vergiftiging kan ook met producten die 100% natuurlijk zijn. De consumptie van drankjes of capsules waarvan de afkomst niet duidelijk is, kan bovendien op de lijst van verboden dopingproducten staan. Dergelijke bereidingen moeten dan ook gewantrouwd worden. De voorkeur moet gaan naar producten die net zoals klassieke geneesmiddelen onderworpen zijn aan onderzoek en een bijzonder strikte controle. Voorlopig biedt alleen het label Wall-Protect® (zie ook de rubriek van 16/1/2007) de garantie van onschadelijkheid.

Producenten met eigentrots ...

Het is ook uitkijken met de boodschappen en de vaak geestdriftige teksten bij het op de markt brengen van een nieuw product. Gaat het om een opsomming van kwaliteiten, dan moet u altijd nagaan van wie die complimenten komen. Dat kan een getuige zijn van wie u de boodschap met een grote korrel zou moet nemen. Is er sprake van studies of onderzoeken, ga dan na of ze gepubliceerd werden in internationale wetenschappelijke tijdschriften en niet in hypergespecialiseerde publicaties met kleine oplage. Neem dan maar aan dat veel van die artikels niet aanvaard zouden worden door het redactiecomité van gerenommeerde tijdschriften zoals The Lancet of de International Journal of Sports Medicine.

Een kwestie van bereiding

Een laatste aanbeveling. Gelooft u dat de plant in kwestie écht een therapeutisch effect heeft, dan moet u voldoende aandacht besteden aan de productiedetails. In de fytotherapie heeft alles zijn belang. Welk deel van de plant werd gebruikt? Waar komt de plant vandaan? Zijn er garanties? Wat zijn de bewaarvoorwaarden? Hoe zit het met de verpakking? Wat is de consumptievorm? Zolang de productie niet gestandaardiseerd is, zullen er ook in de apotheek bereidingen zijn die geen spoor bevatten van het actieve bestanddeel waarover zoveel goeds verteld wordt.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 29/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Neemt u producten op basis van planten en moet u een chirurgische ingreep ondergaan? Dan moet u de anesthesist op de hoogte brengen van wat u slikt. Waarom? Omdat fytotherapie en anesthesie niet goed samengaan.

Kruidenthees: drink niet zomaar om het even wat! Geüpdatet op 25/02/2013 - 16h46

Fytotherapie is een zogenaamde alternatieve geneeskunst die gebruik maakt van planten en is al duizenden jaren oud. Ze werd stukje bij beetje verfijnd door mensen die de medicinale eigenschappen van bepaalde planten in kaart gebracht hebben . Sommige...

Meer artikels