• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Geneesmiddelen: vrouwen en mannen zijn niet gelijk!

Artikel gepubliceerd door op 25/07/2014

Bronnen: «Science et vie», 21 juillet 2014.


Geneesmiddelen: vrouwen en mannen zijn niet gelijk!

Vrouwen en mannen reageren anders op geneesmiddelen.

Er zijn weinig farmacologische studies die rekening houden met het geslacht van de patiënten. Dat zou de resultaten van deze studies kunnen vertekenen.

Vrouwen zijn anders dan mannen!

Vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en ook hun metabolisme verschilt van dat van mannen. Ook hun afweersysteem reageert sterker. Zo zouden ze al aan een halve vaccindosis genoeg hebben om beschermd te zijn. Vrouwen zouden er ook langer over doen om bepaalde geneesmiddelen (zoals slaapmiddelen) uit hun lichaam af te scheiden, wat betekent dat ze bij hen langer zouden werken.

Het gevolg is dat vermoedelijk twee keer meer vrouwen last hebben van de bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen.

Meer waakzaamheid

Vrouwen doen er dus goed aan om waakzaam te zijn en ook niet te aarzelen om hun arts op de hoogte te stellen als ze bijwerkingen voelen. Die zal de dosis verlagen of de dosissen meer spreiden of zelfs gewoon van geneesmiddel veranderen als hij dat nodig acht.

Het is niet de eerste keer dat artsen de medicatie van hun patiënt zo zouden moeten aanpassen. In de kindergeneeskunde is het probleem gelijkaardig en al lang bekend.

Artikel gepubliceerd door op 25/07/2014

Bronnen: «Science et vie», 21 juillet 2014.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden