Geneesmiddelen: u bent aan zet!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38
-A +A

De bewaking van de bijwerkingen van geneesmiddelen is gedeeltelijk een zaak van de patiënt zelf. Weet u hoe u dat het best aanpakt?

PUB

Europese campagne

Het aantal meldingen van bijwerkingen door patiënten neemt de voorbije jaren almaar verder toe, al ligt de hoofdverantwoordelijkheid in dit domein natuurlijk nog altijd bij de artsen en alle overige medische zorgverleners. Van 7 tot 11 november heeft de Europa een campagne gevoerd om mensen te motiveren die stap te zetten.
Het melden van bijwerkingen is zeker voor artsen een waardevolle zaak. Op het moment dat een geneesmiddel op de markt komt, is het immers alleen binnen het kader van klinische studies getest en dus niet op de volledige bevolking. Het is dan ook altijd mogelijk dat er neveneffecten zijn die nog niet ontdekt zijn. Het is nochtans van cruciaal belang dat artsen een nauwkeurig beeld hebben van alle bijwerkingen. Dan pas kunnen ze goede beslissingen nemen bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Hoe kunt u een bijwerking melden?

Het eerste wat u moet doen als u een ongewenst effect ondervindt dat volgens u te maken heeft met een geneesmiddel dat u neemt, is natuurlijk erover praten met uw arts. Maar u hebt uw huisarts niet nodig om zo’n bijwerking te melden. U kunt zich rechtstreeks richten tot het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg). Surf gewoon naar de website van het fagg om de meldingsfiche te downloaden: https://www.afmps.be/nl/notification_effets.

De gesignaleerde bijwerkingen worden dan overgemaakt aan het Europese geneesmiddelenagentschap. De bedoeling van het initiatief is om de informatie over geneesmiddelen te verbeteren door de nieuwe vastgestelde bijwerkingen mee in de bijsluiters op te nemen. Het einddoel is natuurlijk om de risico’s die de patiënten lopen te verminderen en het voorschrijfgedrag te verbeteren. 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geneesmiddelen: vriend of vijand? Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof genees...

Meer artikels