Geneesmiddelen tegen alzheimer niet doeltreffend genoeg!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2011 - 15h59
-A +A

De behandeling van de ziekte van Alzheimer moet op een globale manier worden aangepakt en mag niet enkel berusten op geneesmiddelen.

Geneesmiddelen tegen alzheimer: met mate!

Een rapport van de Hoge Raad voor Gezondheid in Frankrijk stelt vragen bij vier geneesmiddelen die onderzocht werden. Het gaat om Ebixa (Lundbeck), Aricept (Eisai), Exelon (Novartis Pharma) en Reminyl (Janssen Cilag). Hun doeltreffendheid werd als vrij laag beoordeeld, met "uiterst bescheiden effecten" en een risico op bijwerkingen. Er is ook een  "verhoogd risico op interactie met andere geneesmiddelen, aangezien bejaarde patiënten vaak meerdere geneesmiddelen nemen".

De Hoge Raad geeft dan ook het advies om deze geneesmiddelen niet langer dan een jaar toe te dienen en vraagt na zes maanden een nauwgezette herevaluatie door de voorschrijvende arts, waarbij de globale zorg altijd op de eerste plaats moet komen.

Ook in België benadrukken de laatste rapporten van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg dat de geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer niet erg overtuigend zijn… Dat het onderzoek maar gauw vooruitgang boekt!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2011 - 15h59

Persbericht van de Franse Hoge Gezondheidsraad, 27 oktober 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 09/12/2014 - 10h56

Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben…... Artsen kunnen nochtans vrij snel achter...

Alzheimer: het belang van de genetische factor Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

De ziekte van Alzheimer is erfelijk maar niet onontkoombaar. Uit de resultaten van een studie bij tweelingen blijkt dat de genen in deze pathologie een veel grotere rol spelen dan eerst werd gedacht. Onze levensstijl kan deze voorbestemdheid echter w...

Meer artikels