Geneesmiddelen tegen acne: zijn ze echt gevaarlijk?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 15/02/2011 - 11h13
-A +A

Geneesmiddelen tegen acne zijn opnieuw actueel. In Frankrijk heeft een jongere zelfmoord gepleegd nadat hij met dergelijke geneesmiddelen behandeld was. Nu heeft zijn vader beslist drie laboratoria voor de rechtbank te dagen. Wat moeten we eigenlijk weten over die geneesmiddelen tegen acne?

PUB

Leiden geneesmiddelen tegen acne tot een verhoogd risico op zelfmoord?

Over deze vraag bestaan al jaren meningsverschillen. Men vermoedt immers allang dat geneesmiddelen tegen acne het risico op depressie en zelfmoord zouden kunnen verhogen. Toch hebben de uitgevoerde studies geen duidelijk verband kunnen aantonen tussen die geneesmiddelen en het zelfmoordrisico bij de behandelde personen (1). Er is wel bewezen dat ernstige vormen van acne ook konden leiden tot belangrijke psychologische problemen en zelfmoordgedachten. Het is bijgevolg uiterst moeilijk vast te stellen of het verhoogde risico op zelfmoord het gevolg is van de ernstige acne of van de behandeling ervan.

Een feit is dat professionals uit de gezondheidssector, in het bijzonder de dermatologen, op de hoogte zijn van dit mogelijke risico en de geneesmiddelen tegen acne met de grootste omzichtigheid voorschrijven. De psychologische toestand van de jongeren wordt vooraf zorgvuldig ingeschat en daarna regelmatig opgevolgd. En uiteraard zijn deze geneesmiddelen niet aangewezen in geval van gediagnosticeerde psychologische stoornissen.

 

Geneesmiddelen tegen acne: kijk uit voor het teratogene effect!

De omzichtigheid bij het voorschrijven van deze geneesmiddelen gaat nog veel verder, aangezien ze kunnen leiden tot een teratogeen effect, dat in dit geval wel degelijk bewezen is. Dit betekent dat het ongeboren kind van een vrouw die een van deze geneesmiddelen tegen acne tijdens haar zwangerschap neemt, 20% risico loopt op ernstige hart- of hersenmisvormingen!

Het is duidelijk dat de uitreikingsvoorwaarden van deze geneesmiddelen bijzonder streng zijn: de arts moet een toelating aanvragen om het geneesmiddel voor te schrijven, de patiënte moet een geïnformeerde toestemming ondertekenen in verband met de risico's op bijwerkingen en ze moet bovendien een negatieve zwangerschapstest kunnen voorleggen, eerst bij het begin van de behandeling en vervolgens om de maand.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/02/2011 - 16h03 et mis à jour par Isabelle Eustache le 15/02/2011 - 11h13

Le Point, 28 januari 2011 ; La Croix, 30 januari 2011 ; (1) British Medical Journal, november 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Acne in de puberteit: hoe leven met de behandeling? Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In de puberteit vinden veel ontregelende veranderingen plaats en is de blik van de andere van cruciaal belang … In die context is het niet altijd makkelijk om rustig te blijven als je acne hebt in het gezicht. Wat zijn de juiste handelingen die jonge...

De eerste zon en acne… Gepubliceerd op 12/05/2014 - 12h06

De lente is eindelijk in ‘t land! Ook al zullen de Aprilse grillen nog wel van zich laten horen, we popelen allemaal van ongeduld om de zon weer op te zoeken. Maar wat te doen als we last hebben van acne?

Meer artikels