PUBLICITÉ

Geneesmiddelen tegen acne leiden niet tot zelfmoordneigingen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/11/2010 - 00h00
-A +A

De geneesmiddelen tegen acne, meer bepaald de werkzame stof isotretinoïne (vaak bekend onder de merknaam Roaccutane), leiden niet tot een verhoogd risico op zelfmoord.

PUB

Acne, Roaccutane en zelfmoord


Isotretinoïne (Roaccutane) is een derivaat van vitamine A dat gebruikt wordt voor de behandeling van ernstige acne. Het is een zeer doeltreffend geneesmiddel, maar de bijwerkingen en risico's zijn vrij talrijk. Vrouwen die het geneesmiddel nemen, doen er bijvoorbeeld goed aan twee soorten anticonceptie te gebruiken, omdat bij een zwangerschap het risico op misvorming of sterfte van de foetus zeer hoog is. Een ander vaak vermeld risico heeft te maken met depressieve gedachten en zelfs zelfmoord. Samen met vaak hinderlijke bijwerkingen (fotosensibiliteit die onze natuurlijke bescherming tegen de zon verstoort, een droge huid, risico's voor de lever...), maken deze risico's van isotretinoïne een geneesmiddel met een slechte reputatie. Jammer genoeg voor de mensen die lijden aan een ernstige vorm van acne!

Isotretinoïne verhoogt het risico op zelfmoord niet


Een deze maand in het British Medical Journal gepubliceerde studie toont nochtans aan dat het gebruik van isotretinoïne het risico op depressieve gedachten en zelfmoord niet verhoogt. Zweedse onderzoekers hebben zich gebogen over de zelfmoorden tijdens een behandeling met isotretinoïne, maar ook tijdens een periode gaande van enkele jaren voordien tot enkele jaren later.
Wat was het resultaat van hun onderzoek? Het risico op zelfmoord stijgt vóór de behandeling en blijft hoger tot zes maanden nadat de patiënt gestopt is met het geneesmiddel. De vastgestelde stijging tijdens de behandeling met het geneesmiddel is niet gelijk aan nul, maar ze is onvoldoende om veelbetekenend te zijn. De resultaten lijken erop te wijzen dat het risico eerder te wijten zou zijn aan de acne zelf dan aan het geneesmiddel.
Het besluit van de onderzoekers is duidelijk: het verband tussen de behandeling tegen acne en zelfmoord rechtvaardigt ruimschoots een goede opvolging van de mensen die isotretinoïne nemen, en dat vanaf het begin van de behandeling tot één jaar na het beëindigen ervan. Het verband is echter onvoldoende om mensen die een depressie hebben of die ooit een zelfmoordpoging ondernomen hebben, een behandeling tegen acne te ontzeggen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/11/2010 - 00h00 Anders Sundström, British Medical Journal, november 2010
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ