Geneesmiddelen: raadpleeg uw arts alvorens pijnstillers of slaapmiddelen te nemen!

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00
-A +A

Belgen grijpen steeds vaker naar pijnstillers of slaapmiddelen. Hun gedrag verontrust de overheid wegens het risico op afhankelijkheid, die het gevolg kan zijn van overmatig gebruik van die middelen. Als u problemen wilt vermijden, vraag dan in elk geval raad aan uw arts of uw apotheker.

10% van de Belgen zijn regelmatige gebruikers


De resultaten van recente onderzoeken over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen zijn veelzeggend. De voorbije tien jaren, is de verkoop van die middelen met 15% gestegen. Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de Belgen al eens zijn toevlucht genomen heeft tot slaapmiddelen. Naar verluidt zouden vooral vrouwen en mensen met een laag opleidingsniveau naar die middelen grijpen. In rusthuizen kan het gebruik van slaapmiddelen zelfs stijgen tot 20 à 50%. België hoort bij de landen waar deze geneesmiddelen het meest worden voorgeschreven. We weten nochtans dat slaap- en kalmeringsmiddelen tot verschillende problemen kunnen leiden.

Afhankelijkheid volgt al na 1 of 2 weken


Typisch voor deze geneesmiddelen: ze kunnen al na 1 of 2 weken tot afhankelijkheid leiden. En daar blijft het niet eens bij: pijnstillers en slaapmiddelen kunnen gepaard gaan met allerlei bijwerkingen:

  • geheugen- of concentratiestoornissen,

  • slaperigheid overdag,

  • duizeligheid,

  • onhandigheid,

  • agressiviteit.

Allemaal redenen die maken dat het besturen van een voertuig onder invloed van slaap- en kalmeringsmiddelen verboden is.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00 Perscommuniqué Federale Overheidsdienst Volksgezondheid: "Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar - Praat erover met je huisarts of je apotheker".
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slapeloosheid: er bestaan oplossingen Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Voor wie slapeloosheid zonder slaapmiddelen of andere medicijnen wil bestrijden, bestaan er oplossingen. Deze zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren, ze vragen geduld, maar het is soms mogelijk om zelf zijn slaapproblemen op te lossen...

Slaap: regelmaat is wat telt! Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

In het weekend de uren slaap inhalen die we in de week gemist hebben, volstaat niet om gezond te blijven. Als u door uw dagelijkse activiteiten niet aan het aantal uren slaap komt dat uw lichaam nodig heeft, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn…

Waar dient de slaap voor? Geüpdatet op 06/11/2015 - 12h07

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot e...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Meer artikels