• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Geneesmiddelen: raadpleeg uw arts alvorens pijnstillers of slaapmiddelen te nemen!

Geneesmiddelen: raadpleeg uw arts alvorens pijnstillers of slaapmiddelen te nemen!Belgen grijpen steeds vaker naar pijnstillers of slaapmiddelen. Hun gedrag verontrust de overheid wegens het risico op afhankelijkheid, die het gevolg kan zijn van overmatig gebruik van die middelen. Als u problemen wilt vermijden, vraag dan in elk geval raad aan uw arts of uw apotheker.

10% van de Belgen zijn regelmatige gebruikers


De resultaten van recente onderzoeken over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen zijn veelzeggend. De voorbije tien jaren, is de verkoop van die middelen met 15% gestegen. Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de Belgen al eens zijn toevlucht genomen heeft tot slaapmiddelen. Naar verluidt zouden vooral vrouwen en mensen met een laag opleidingsniveau naar die middelen grijpen. In rusthuizen kan het gebruik van slaapmiddelen zelfs stijgen tot 20 à 50%. België hoort bij de landen waar deze geneesmiddelen het meest worden voorgeschreven. We weten nochtans dat slaap- en kalmeringsmiddelen tot verschillende problemen kunnen leiden.

Afhankelijkheid volgt al na 1 of 2 weken


Typisch voor deze geneesmiddelen: ze kunnen al na 1 of 2 weken tot afhankelijkheid leiden. En daar blijft het niet eens bij: pijnstillers en slaapmiddelen kunnen gepaard gaan met allerlei bijwerkingen:


Allemaal redenen die maken dat het besturen van een voertuig onder invloed van slaap- en kalmeringsmiddelen verboden is.

Artikel gepubliceerd door op 21/12/2009

Bronnen: Perscommuniqué Federale Overheidsdienst Volksgezondheid: "Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar - Praat erover met je huisarts of je apotheker".

Vindt u het artikel interessant?