• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Gember vermindert misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie

Gember vermindert misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie

Gember staat onder meer bekend om zijn anti-emetische eigenschappen (middel tegen braken en misselijkheid). Een team onderzoekers heeft onlangs aangetoond dat deze plant een belangrijke preventieve rol speelt bij de misselijkheid die vaak gepaard gaat met chemotherapie.

Talrijke eigenschappen worden aan gember toegekend

Gember is een plant waarvan de wortel wereldwijd wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ook om verschillende kwalen te verlichten. De plant staat inderdaad bekend om zijn talrijke eigenschappen. Gember bevat onder meer belangrijke antioxidanten voor de preventie van cardiovasculaire ziekten, sommige kankers en andere ziekten die met veroudering te maken hebben. Deze wortel bezit eveneens anti-inflammatoire eigenschappen, die hun nut al bewezen hebben in geval van reumatische pijnen. Hij vergemakkelijkt bovendien de spijsvertering en heeft anti-emetische eigenschappen, wat betekent dat gember helpt tegen misselijkheid en braken. Gember wordt ook gebruikt tijdens de zwangerschap of na een chirurgische ingreep, twee situaties die omwille van verschillende redenen vaak gepaard gaan met misselijkheid en gelijkaardige symptomen.

Gember tegen misselijkheid

De anti-emetische eigenschappen van gember in de preventie van misselijkheid ten gevolge van een kankerbehandeling met chemotherapie, werden ook onderzocht.
Meer dan 640 patiënten, die minstens drie kuren chemotherapie moesten ondergaan, werden in verschillende groepen verdeeld. Naast de gewone behandelingen met geneesmiddelen tegen braken en misselijkheid, kregen sommige patiënten capsules met gemberpoeder in drie verschillende doseringen: 0,5g per dag, 1g of 1,5g.
De patiënten die drie dagen vóór en drie dagen na de chemotherapie gember genomen hadden, stelden een belangrijke vermindering vast van misselijkheid en braakneigingen. De patiënten die de grootste dosering gekregen hadden, spraken van een vermindering van 40%.

Deze niet te verwaarlozen vaststelling verdient verder onderzocht te worden. In afwachting van nieuwe gegevens, verhindert niets u om zelf de effecten van gember uit te proberen. Overdrijf echter niet met de dosering. We raden u wel aan om dit eerst met uw arts te bespreken. Het is inderdaad mogelijk dat de verschillende eigenschappen van gember niet gecombineerd kunnen worden met sommige geneesmiddelen. Om geen onnodige risico's te nemen, moet u dit vooraf controleren.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 02/06/2009

Bronnen: 45ste Congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO), van 29 mei tot 2 juni 2009, Orlando, Ryan J. et coll.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten