Gelukkige kinderen: misschien begint het wel bij de ouders!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/05/2015 - 09h28
-A +A

Alle ouders dromen ervan dat hun kinderen gelukkig zijn. Maar je kind gelukkig proberen te maken is een echt hindernissenparcours. Misschien proberen we best eerst zelf, als ouders, om weer zelfvertrouwen te winnen!

PUB

Een kind hebben dat gelukkig is, is geen levensdoel

Eerst en vooral omdat het iets is wat moeilijk te omschrijven is en we er dus geen doel van kunnen maken. Hoe ziet een gelukkig kind eruit? Rent het continu al lachend rond of zit het verdiept in zijn boeken? Of is het een kind dat met zijn beste vriendjes voortdurend apenstreken uithaalt? Het is moeilijk te zeggen.

Kinderen kunnen trouwens niet de hele tijd door gelukkig zijn. Ze zijn daarin niet anders dan de rest van de mensheid. De «dieptepunten» zijn zeker minder makkelijk om mee om te gaan, maar die moeten er ook zijn. Vermoeidheid wijst op een behoefte om de batterijen opnieuw op te laden, verveling zet de verbeelding aan het werk, boosheid maakt de spanningen zichtbaar zodat er iets aan gedaan kan worden, enz. Kortom, een kind dat altijd gelukkig is, bestaat alleen op papier en is geen mens van vlees en bloed!

Hoe maak je je kind gelukkig?

Er zijn genoeg andere dingen die ouders zich voor hun kinderen kunnen wensen; allemaal dragen ze bij tot het geluk en ze hebben de verdienste wel goed omschreven én haalbaar te zijn als doel:

  • Zorg dat het op materieel vlak niets te kort komt.
  • Geef het genegenheid en aandacht.
  • Help het om met leeftijdsgenootjes een relatie aan te gaan.
  • Moedig het aan in zijn ontdekkingstochten en help het zo om zich intellectueel te ontwikkelen.
  • Bied het een familiaal kader aan waarin het zich beschut en veilig voelt.
  • Behandel het rechtvaardig tegenover zijn broers en zussen, maar ook tegenover uzelf: berisp het bijvoorbeeld niet als de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt.
  • Erken de eigenheid van het kind en het respecteer het.
  • Neem een positieve en opbouwende houding aan tegenover het kind.

Al die dingen dragen bij tot het geluk van uw kind. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend en veel ouders hebben het gevoel dat ze falen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/05/2015 - 12h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/05/2015 - 09h28

Dr. Rengade, «Parent  confiant, enfant heureux», uitg. Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn uw nieuwjaarswensen? Geüpdatet op 04/01/2005 - 00h00

"Een gelukkig jaar en een goede gezondheid": zo luiden de klassieke nieuwjaarswensen. En als we ons daarbij nu eens zouden inspireren op echte wijzen? Dat zou ongetwijfeld origineler en wellicht ook diepzinniger wensen opleveren. Ook al blijft gezond...

Meer artikels