Gelukkig worden door op te ruimen, hoe gaat het in zijn werk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/05/2016 - 12h37
-A +A

U hebt misschien al gehoord van het boek van Marie Kondo met de titel "Opgeruimd". In haar werk stelt de Japanse een methode voor om drastisch afscheid te nemen van de rommel om ons heen. Wat we ermee krijgen? Geluk, niet meer of niet minder. Is het allemaal schone schijn?

PUB

Een nieuwe manier van opruimen

Een netjes opgeruimd huis krijg je door de grote hoop van je persoonlijke bezittingen weg te gooien. Dat is de stelling van Marie Kondo. Tot dusver niets nieuws onder de zon. Spullen weggooien die we niet echt meer nodig hebben, is een vaak gehoorde raad. Maar de methode die Marie Kondo toepast, is wel origineel. Ze wil dat we een nieuwe relatie aangaan met wat we hebben. De dingen werken voor ons, zegt ze. Daarom moeten we ze met respect en zelfs met liefde behandelen. Anderzijds zouden we spullen waar we geen plezier meer aan hebben uit onze omgeving moeten bannen. Sommigen zullen die basisfilosofie een beetje vreemd vinden. We zijn  nu eenmaal niet gewoon om een relatie aan te gaan met onze spullen. Maar afgaan op het genot dat een ding ons bezorgt om te beslissen of we het al dan niet houden is nog zo’n gekke oplossing niet. Het maakt het leven in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Het plezier om op te ruimen

Hoe kunnen we nu weten wat we moeten weggooien? Gewoon door tegen de dingen te praten en ze aan te raken. De selectie gebeurt dus door elk stuk vast te nemen en na te gaan of het contact ons gelukkig maakt. Als het antwoord ja is, moeten we het houden, er verder voor zorgen en het met zorg opbergen. In het andere geval wordt het afgedankt - of liever bedankt - en uit ons leven gebannen. We kunnen het weggeven en er zo een nieuwe thuis voor zoeken of we kunnen het weggooien. Marie Kondo raadt ons aan om niet stuk voor stuk te werken, maar categorie per categorie: eerst alle kleren, daarna alle boeken, enz. Met die aanpak zal onze woning wel een paar dagen een chaos zijn, maar na het opruimen kunnen we een nieuwe start nemen. Ook het opbergen moet ordelijk verlopen: met een zorgvuldige manier van opvouwen veranderen onze kleren in kleine rolletjes. Onze kleren rusten in onze laden, aldus de schrijfster. Ze moeten dus comfortabel liggen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2015 - 10h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/05/2016 - 12h37

Marie Kondo, «Opgeruimd», uitg. Bruna.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Meer artikels