Geluidstrauma

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Letsel dat aan een organisme wordt toegebracht door geluid. Al naar de inwerking van het soort geluid op het gehoororgaan maakt men onderscheid in drie geluidsletsels.
(1) Het explosieletsel, dat wordt veroorzaakt door explosie van bommen, granaten, springstof, enzovoort. Het gaat gepaard met verscheuring van het trommelvlies en in ernstige gevallen ook van de gehoorbeentjes. Meestal is ook het binnenoor blijvend beschadigd.
(2) Het knaleffect, veroorzaakt door het gebruik van vuurwapens. Ook het bewerken van metalen met hamer en beitel kan een knalletsel tot gevolg hebben. Het trommelvlies en het middenoor zijn hierbij niet beschadigd; het letsel blijft beperkt tot het binnenoor.
(3) Het lawaaieffect, veroorzaakt door langdurig geluid van grote sterkte. Het veroorzaakt een blijvende beschadiging van het binnenoor. Deze aandoening kan zich voordoen bij instrumentmakers, telefonisten, musici, enzovoort.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom verlies je aan gehoor met de leeftijd? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h29

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je minder goed hoort. Er is sprake van ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis. Aan de oorsprong kan een waaier van oorzaken liggen, waarvan lawaai en het afsterven van zenuwcellen de meeste voorkomende zi...

Slechthorendheid: wees één en al oor! Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

Ik heb oorpijn, heb ik een oorontsteking? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Trekt het in uw oor en hebt u een branderig gevoel? Herinneringen aan vroeger toen u nog een kind was, kunnen u misschien op het spoor van een oorontsteking brengen. Maar dat is niet de enige verklaring van oorpijn. Wees dus voorzichtig.

Meer artikels