Geluidsoverlast en leerproblemen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 06/09/2005 - 00h00
-A +A

Dat geluidsoverlast een invloed heeft op de gezondheid en de levenskwaliteit, werd uitvoerig aangetoond. Tenminste, als het over volwassenen gaat. Maar hoe zit het met kinderen? Bij kinderen kan geluidsoverlast voor leerstoornissen zorgen, zo blijkt.

PUB
Overzicht

Uit een Europese studie blijkt dat leerlingen van scholen die in de buurt van een grote luchthaven liggen meer leerproblemen hebben dan leerlingen uit andere scholen. Het gaat meer bepaald om moeilijkheden bij het begrijpen van geschreven taal.

Voor het onderzoek werden meer dan 2600 kinderen onderzocht -van negen tot tien jaar oud- die schoollopen in de buurt van een internationale luchthaven. Ze legden cognitieve tests af en beantwoordden een vragenlijst die peilde naar de algemene gezondheidstoestand. Daarnaast werd ook de geluidsoverlast in de scholen gemeten. De auteurs van de studie moesten vaststellen dat er een omgekeerd verband is tussen de intensiteit van het lawaai en de prestaties van de leerlingen. Zo zorgt de geluidsoverlast voor leerstoornissen bij het lezen. In de ergste gevallen kunnen de kinderen wel lezen, maar begrijpen ze niet wat ze lezen. Diezelfde leerlingen wijzen op de geluidsoverlast en hoe die hen stoort.

De verklaring

Vermoedelijk beschermen kinderen zichzelf tegen geluidsoverlast door mentale afscherming en isolatie. Zo slagen ze er in om het lawaai van de vliegtuigen buiten te negeren, maar zo sluiten ze zich ook af van het geluid binnenin het klaslokaal. De kinderen zouden minder geconcentreerd zijn in de klas en minder aandacht besteden aan de stem van de leraar of lerares.

Om hoorbaar en verstaanbaar te zijn, moet de stem van de leerkracht 10 dB luider zijn dan het achtergrondlawaai. In sommige scholen volstaat het lawaai van de ventilatoren of dat van de leerlingen zelf om de woorden van de lesgever te neutraliseren. Dat geldt vooral voor kinderen die achteraan in de klas zitten. In scholen in lawaaierige buurten zoals die vlakbij een luchthaven, is de regel van 10 dB ontoepasbaar, tenzij er werk gemaakt wordt van specifieke isolatie.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 06/09/2005 - 00h00 The Lancet, pp 1942-1949, 4 juni 1005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Graag minder lawaai voor onze kinderen! Geüpdatet op 18/04/2017 - 16h21

We kennen al de negatieve effecten van geluidsoverlast op de gezondheid, vooral dan op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Maar waar we minder rekening mee houden, is dat lawaai ook nefast is voor de ontwikkeling van de kinderen!

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Minder scoliose op school Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Volgens de statistieken (zie artikel "lagerugpijn: rug en maatschappij"), lijden jong en oud vaak aan rugpijn.

Meer artikels