Gekonfijte everzwijnschouder met kastanjes

Recept aangemaakt op 16/11/2009 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 19/11/2012 - 15h04
-A +A
Voor :
4 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemakkelijk
Bereidingstijd :
120 minutes
Ingrediënten :

500 g ontbeend everzwijnschouder
2 witte uien
6 takken selder
2 wortelen
3 teentjes look
1 takje tijm
1 blad laurier
10 peperkorrels
6 jeneverbessen
1 fles goede rode wijn
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels bloem
1/2 glas cognac
40 cl gevogeltebouillon
250 g paddenstoelen
300 g kastanjes diepgevroren of vacuüm verpakt)
2 teentjes look
PUB

Bereiding van gekonfijte everzwijnschouder met kastanjes

De dag voordien
Snij het ontbeende everzwijn in stukken van ongeveer 40 g en leg die in een grote kom.
Maak de uien, de selder en de wortelen schoon en snij alles in stukken. Pel de teentjes look. Doe al de groenten systematisch in de kom bij het vlees en eindig met de tijm, de laurier, de peperkorrels en de bessen. Giet de rode wijn erbij, roer goed en laat 1 nacht in de koelkast marineren.

De dag zelf
Verwarm de oven voor op 170°C.
Zet een zeef op een grote kom en giet het everzwijn en de marinade in de zeef. Haal het vlees uit de zeef en strooi er zout over.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpot die in de oven kan, schroei het vlees snel aan alle kanten dicht en haal uit de pot.

Doe alle groenten in de pot behalve de peperkorrels. Stoof even, leg het deksel op de pot en laat 5 minuten zachtjes verder garen.

Doe er dan het everzwijn weer bij, strooi de bloem erover, roer goed en laat 2 minuten stoven.
Giet de cognac erbij, roer en schraap de bakresten op de bodem van de pot los. Giet tot slot de marinade erbij, doe er nog 1 of 2 glazen bouillon bij tot alles net onderstaat. Doe er dan de peperkorrels bij. Breng de vloeistof zachtjes aan de kook en schuim af. Leg dan het deksel op de pot en zet 2 uur in de oven.
Maak de paddenstoelen ongeveer 30 minuten voor het einde van de baktijd sch

oon en snij ze in vieren.
Verhit de 2 overige eetlepels olijfolie in een braadpot en stoof de kastanjes en de paddenstoelen 4 minuten, samen met de geplette teentjes look. Giet er 1 glas bouillon bij, leg het deksel op de pot en laat 10 minuten heel zachtjes garen.

Haal het vlees uit de oven, haal de stukken vlees uit de pot en leg ze bij de kastanjes. Proef het braadvocht van het everzwijn en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper. Haal de saus nog even boven de pot door de zeef en dien meteen op in de pot.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 19/11/2012 - 15h04

Recept uit "Nature, simple sain et bon" (Alain Ducasse en Paule Neyrat)

Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB