Gekloonde menselijke embryo's

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
-A +A

Een Zuid-Koreaans team van onderzoekers* is er onlangs in geslaagd: Er werd een menselijk embryo gekloond waaruit stamcellen konden worden gehaald die identiek zijn aan die van het oorspronkelijke individu. Deze wereldwijde première opent de - ethisch omstreden - weg van het therapeutische klonen.

PUB

Deze embryonale stamcellen die identiek zijn aan die van de gekloonde persoon kunnen zich ontwikkelen tot diverse celtypes (haarcellen, botcellen, darmcellen…), die zonder het risico te worden afgestoten zieke cellen kunnen vervangen bij de gekloonde persoon. Dat is wat we therapeutisch klonen noemen! Het is perfect denkbaar dat in de toekomst iedereen een eigen kloon in embryonale vorm heeft, die indien nodig op elk moment vervangende organen kan produceren. Bij ziektes zoals diabetes of dementie van het type Alzheimer zou het mogelijk zijn om behandelingen op maat uit te werken.

Enkele kanttekeningen bij het belang van deze wereldpremière

Tot nu toe werden de embryonale stamcellen vooraf weggehaald bij menselijke embryo's die bestemd waren voor een in-vitrobevruchting. In deze studie komen de stamcellen van een menselijk embryo dat werd geproduceerd door middel van een kloontechniek. Een dergelijk experiment was reeds met succes uitgetest op muizen, maar de toepassing op de mens stond nog nergens.

Terug naar de realiteit

Ongeacht of het om een gekloond embryo gaat of niet, door cellen weg te nemen, wordt het onvermijdelijk vernietigd, wat een belangrijk ethisch probleem stelt en het debat over therapeutisch klonen opnieuw opent.

Overigens is het perspectief dat deze techniek ons geeft op het vlak van transplantatiegeneeskunde nog niet voor morgen. Er blijven nog heel wat wetenschappelijke vragen onbeantwoord en de procedure is momenteel nog verre van rendabel. Bij dit experiment stonden 16 vrijwilligsters in totaal 246 eicellen af, waarvan de kernen werden vervangen door die van een andere cel, door het samenvoegen van de rijpe eicel. Uiteindelijk bereikten 30 op deze manier geproduceerde cellen de embryonale fase. Er konden echter maar van een van die 30 embryo's embryonale stamcellen worden genomen en in een cultuur worden geplaatst.

In het licht van deze eerste onderzoeken, zijn sommigen enthousiast, anderen sceptisch of ongerust, terwijl nog anderen zeggen dat hiermee de wapens worden aangereikt voor "leerling-tovenaars".

* In Korea is onderzoek naar therapeutisch klonen niet verboden en dit team heeft de nodige toelatingen gekregen van de ethische commissie van de universiteit waaraan het is verbonden.In heel wat landen is dit type onderzoek verboden: meer dan 50 landen, waaronder de Verenigde Staten, vroegen tijdens een vergadering van de UNO in november 2003 om elke vorm van klonen, zowel reproductief als therapeutisch, te verbieden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00 Science, 13 februari 2004, www.sciencexpress.org, prof. Woo Suk Hwabg, universiteit van Seoel.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Cellen om alles te doen Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten...

Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Meer artikels