• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gehoortumor: opgelet voor lawaai

Gehoortumor: opgelet voor lawaaiEen neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder zijn voor deze aandoening.

Progressief gehoorverlies

Een neurinoom is een goedaardige tumor die vooral de hersenzenuwen aantast. Meestal wordt de gehoorzenuw aangetast. Er is dan sprake van een akoestisch neuroom. Het neuroom is geen kanker en ontwikkelt zich in de gehoorgang, waar het aanvankelijk kleine symptomen veroorzaakt: zeer progressief gehoorverlies langs één kant (de patiënt merkt het vaak pas aan de telefoon), oorsuizingen en duizeligheid. Vervolgens heeft de tumor de neiging om zich te ontwikkelen en zich uit te breiden naar de schedel. Dit veroorzaakt hoofdpijn en jeuk. Vervolgens treden gezichtspijn en later spierverlammingen in het gezicht op. Kortom, ook al blijft de tumor goedaardig, hoe groter hij wordt, des te gevaarlijker hij is.De behandeling bestaat uit een heelkundige verwijdering van het neuroom. Maar deze ingreep is des te delicater als de tumor al in een gevorderd stadium is. Omgekeerd kan radiotherapie een optie zijn als de tumor nog klein is.

Veel lawaai is een stimulerende factor

De oorzaak van deze aandoening is tot op vandaag onbekend. De hypothese die stelt dat een overmatige en langdurige blootstelling aan lawaai het optreden van een dergelijke tumor zou kunnen stimuleren werd onlangs door een team onderzoekers onderzocht. Bijna 150 patiënten met een akoestisch neuroom werden gerekruteerd en vergeleken met een groep gezonde personen. Vervolgens werd elke persoon verzocht de intensiteit van het lawaai waar hij aan blootgesteld, te evalueren. Zo stelde men vast dat mensen die meerdere jaren aan geluiden van meer dan 80 decibel werden blootgesteld een hoger risico van akoestisch neuroom vertoonden. Deze vaststelling geldt zowel bij mannen als bij vrouwen. We stellen dat de mensen die het vaakst getroffen worden, blootgesteld werden aan lawaaierige machines en werktuigen en oorverdovende muziek.Dit resultaat moet vandaag bevestigd worden door andere studies en de methode voor zelfbeoordeling van de intensiteit van het lawaai moet worden gecontroleerd. Het is in elk geval al nuttig om te waarschuwen tegen de schadelijke invloed van lawaai op het neuroom, aan te sporen tot beschermingsmaatregelen en te adviseren om snel een arts te raadplegen als men langs één kant minder goed hoort, oorsuizingen heeft en zich duizelig voelt. Denk eraan dat het niveau van 80 decibel zeer snel bereikt is. Geluid wordt vanaf 65 decibel als onaangenaam ervaren en is schadelijk vanaf 85 decibel.

Artikel gepubliceerd door op 14/03/2006

Bronnen: Edwards C.G. et al, American Journal of Epidemiology, 163 (4): 327-33, 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Gehoorstoornissen

 • Het menselijk oor wordt uit alle richtingen met indrukken belaagd - zelfs om hoeken en door de muren heen.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating