Gehoor: wanneer dreigt er gevaar?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/02/2011 - 11h37
-A +A

Sommige gehoorstoornissen zijn goedaardig, terwijl bij andere gehoorproblemen snel een arts geraadpleegd moet worden om blijvende schade te voorkomen. Maar welke problemen zijn dat dan en hoe moet je reageren? Specialisten in de showbusiness en aanverwanten gaven een duidelijk antwoord op die vragen.

Een conferentie georganiseerd door het magazine SONO-Mag, wilde vooral professionelen -en amateurs- sensibiliseren voor de problemen van gehoorvolumes, gehoorstoornissen en situaties die dringende hulp vereisen. De aard van de stoornis zelf en de duur ervan zijn bepalend, aldus de professionelen.

Verschillende soorten gehoorstoornissen

Oorsuizen: geluiden die aanvankelijk gecentraliseerd worden in het oor en die daarna naar het hoofd gaan waar ze voor gehoorhallucinaties kunnen zorgen en foutieve gehoorsensaties (brommen, fluiten, gekraak, enz.).
Hardhorigheid gaat gepaard met gehoorverlies dat gekenmerkt wordt door de indruk dat de geluiden van veraf komen. Gehoorverlies kan zich voordoen op verschillende frequenties.
Hyperacusis (verhoogde gehoorscherpte) wijst op een overgevoeligheid voor geluid. Elk geluid lijkt scherp te zijn en dat zorgt voor heel wat hinder en leed.

In welke situaties is spoedhulp vereist?

De noodzaak van een snelle tussenkomst van hulpverleners wordt meestal bepaald door de duur van de symptomen.
Bijvoorbeeld in geval van oorsuizen (tinnitus) of hyperacusis gedurende:

  • 1 minuut: geen ernstige symptomen, er is geen reden tot ongerustheid.
  • 15 minuten: nog altijd geen reden tot onrust.
  • 30 minuten: de aandoening is wellicht goedaardig, maar toch zorgwekkend.
  • 24 uur: neem contact met uw huisarts. Mogelijk is een behandeling vereist, maar een follow-up is zeker wel een noodzaak.
  • 48 uur: een geval voor spoedgevallen. Een afspraak maken met een arts volstaat niet in dit stadium, u moet meteen naar de spoed. Deze snelle reactie is de enige manier om het gehoor te herstellen in 80% van de gevallen. Als de letsels er goed en wel zijn, zijn ze onomkeerbaar. In dat geval moet er een beroep gedaan worden op palliatieve remedies: een hoorapparaatje, psychotherapie, acupunctuur, enz.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 10/04/2007 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/02/2011 - 11h37

Naar een conferentie van SONO Mag in het kader van SIEL, het Salon professionnel des univers du spectacle et de l'événement over gehoorrisicofactoren, 13 februari 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Slecht horen zorgt voor veroudering van de hersenen Gepubliceerd op 27/04/2014 - 16h07

Waarom is het zo belangrijk om gehoorproblemen te behandelen? Omdat bij mensen die slecht horen, de hersenen zich uiteindelijk anders gaan organiseren, wat dan weer kan bijdragen tot een snellere veroudering van de hersenen. Door tijdig een beroep te...

Bescherm uw oren en die van uw kinderen! Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h01

Een trommel, een speelauto op batterijen, een nepcomputer of -telefoon die belsignalen maakt... Heel veel speelgoed produceert tegenwoordig geluiden en kleine kinderen zijn er dol op. Maar de ouders beseffen niet altijd dat hun kind door dat soort la...

Wereldbeker voetbal: let op uw oren Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Vuvuzela's , toeters , fluitjes, maar ook trommels en nationale volksliederen, zijn allemaal geluidsbronnen waarvoor supporters op hun hoede moeten zijn tijdens het WK voetbal. In een stadion , in het bijzonder tijdens een evenement van deze omvang,...

Meer artikels