Gehoor: hoop op een nieuwe jeugd door gentherapie

Gehoor: hoop op een nieuwe jeugd door gentherapie

De trilhaarcellen in het binnenoor hebben als taak geluiden op te vangen en door te sturen naar de hersenen.

Helaas kunnen ze zichzelf niet vernieuwen. Veroudering en gehoortrauma's leiden dan ook tot blijvend gehoorverlies.

Een nieuwe ontdekking biedt echter de hoop dat deze minuscule cellen toch gereactiveerd kunnen worden.

Gehoorverlies en het verlies van trilhaarcellen (veroudering, ziekten...)

Het binnenoor is bekleed met miljoenen minuscule haartjes, de zogenaamde trilhaarcellen. Hun bewegingen stimuleren de productie van een signaal dat via de gehoorzenuw naar de hersenen wordt gestuurd. Deze cellen kunnen zich echter al zeer vroeg niet meer delen en kunnen zich dus niet meer vernieuwen.

Het verlies ervan leidt dan ook tot blijvend en onherstelbaar gehoorverlies, ongeacht de oorzaak: veroudering, ziekten, ototoxische geneesmiddelen of gehoortrauma's.

Gentherapie kan gehoorhaartjes redden: hoop op herstel van het gehoor

Onderzoekers hebben ontdekt dat, door de functie van een specifiek gen te blokkeren, het zogenaamde retinoblastoomgen, de gehoorcellen zich opnieuw kunnen splitsen en differentiëren. Deze vaststelling werd gedaan tijdens een experiment op genetisch gewijzigde muizen die dat gen niet hadden.

Volgens de auteurs bewijst deze studie dat het mogelijk is om functionele gehoorcellen te regenereren op basis van de bestaande cellen door de functie van dit gen te manipuleren.

Deze ontdekking is belangrijk voor het functionele herstel van het gehoor, want een groot deel van de bevolking wordt getroffen door gehoorverlies.

De meeste gevallen van doofheid en evenwichtsstoornissen zijn immers het gevolg van een blijvend verlies van de gehoorcellen.

Uiteraard zijn er verdere proeven nodig op muizen alvorens een behandeling voor de mens te kunnen ontwikkelen. De perspectieven zijn echter zeer bemoedigend, aangezien gehoorzin en doofheid bij muizen en mensen nagenoeg dezelfde genetische basis hebben.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 22/02/2005

Bronnen: Science express, Corey D et coll., 13 januari 2005.

Vindt u het artikel interessant?