Gehoor: hoop op een nieuwe jeugd door gentherapie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013 - 10h57
-A +A

De trilhaarcellen in het binnenoor hebben als taak geluiden op te vangen en door te sturen naar de hersenen.

Helaas kunnen ze zichzelf niet vernieuwen. Veroudering en gehoortrauma's leiden dan ook tot blijvend gehoorverlies.

Een nieuwe ontdekking biedt echter de hoop dat deze minuscule cellen toch gereactiveerd kunnen worden.

Gehoorverlies en het verlies van trilhaarcellen (veroudering, ziekten...)

Het binnenoor is bekleed met miljoenen minuscule haartjes, de zogenaamde trilhaarcellen. Hun bewegingen stimuleren de productie van een signaal dat via de gehoorzenuw naar de hersenen wordt gestuurd. Deze cellen kunnen zich echter al zeer vroeg niet meer delen en kunnen zich dus niet meer vernieuwen.

Het verlies ervan leidt dan ook tot blijvend en onherstelbaar gehoorverlies, ongeacht de oorzaak: veroudering, ziekten, ototoxische geneesmiddelen of gehoortrauma's.

Gentherapie kan gehoorhaartjes redden: hoop op herstel van het gehoor

Onderzoekers hebben ontdekt dat, door de functie van een specifiek gen te blokkeren, het zogenaamde retinoblastoomgen, de gehoorcellen zich opnieuw kunnen splitsen en differentiëren. Deze vaststelling werd gedaan tijdens een experiment op genetisch gewijzigde muizen die dat gen niet hadden.

Volgens de auteurs bewijst deze studie dat het mogelijk is om functionele gehoorcellen te regenereren op basis van de bestaande cellen door de functie van dit gen te manipuleren.

Deze ontdekking is belangrijk voor het functionele herstel van het gehoor, want een groot deel van de bevolking wordt getroffen door gehoorverlies.

De meeste gevallen van doofheid en evenwichtsstoornissen zijn immers het gevolg van een blijvend verlies van de gehoorcellen.

Uiteraard zijn er verdere proeven nodig op muizen alvorens een behandeling voor de mens te kunnen ontwikkelen. De perspectieven zijn echter zeer bemoedigend, aangezien gehoorzin en doofheid bij muizen en mensen nagenoeg dezelfde genetische basis hebben.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 22/02/2005 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013 - 10h57

Science express, Corey D et coll., 13 januari 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
avkemenade

Leuk artikel, maar wanneer kan een behandeling bij de mens starten

an-oniempje

Bemoedigend, maar blijkbaar nog zeer experimenteel.
Een eventuele toepassing op de mens zal- als de proeven verder positief resultaat opleveren- volgens de specialist NKO van mijn echtgenoot nog minstens 10 jaar op zich laten wachten...

PUB
Lees ook
Waarom verlies je aan gehoor met de leeftijd? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h29

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je minder goed hoort. Er is sprake van ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis. Aan de oorsprong kan een waaier van oorzaken liggen, waarvan lawaai en het afsterven van zenuwcellen de meeste voorkomende zi...

Slechthorendheid: wees één en al oor! Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

Meer artikels