Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Geheugenstoornissen: denk ook aan geneesmiddelen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 10h01
-A +A

Als we plots dingen beginnen te vergeten, denken we vaak in de eerste plaats aan de ziekte van Alzheimer. Toch kunnen geheugenstoornissen nog andere oorzaken hebben, onder meer gebruik van bepaalde geneesmiddelen…


Als geheugenstoornissen niet op alzheimer wijzen

Zeker, de ziekte van Alzheimer komt steeds vaker voor. Toch wijzen niet alle geheugenproblemen automatisch op deze aandoening. Er zijn immers nog heel wat andere oorzaken van wat artsen “lichte cognitieve stoornissen” noemen. Storende vergetelheid is trouwens zelden een symptoom van de ziekte van Alzheimer; die wordt bovendien meestal gesignaleerd door de naaste omgeving van de patiënt en niet door de patiënt zelf…

Geneesmiddelen veroorzaken vaak geheugenstoornissen

U hebt het gevoel dat u altijd vergeet waar u uw sleutels hebt gelegd, hoe de jonge zoon van uw buren heet en waarom u precies naar de kelder bent gegaan? Dingen vergeten, kan tal van oorzaken hebben, van gewone stress tot concentratiestoornissen en een depressie. Ook sommige geneesmiddelen leiden tot geheugenproblemen. Het is belangrijk om dat te melden, want deze geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven aan ouderen. En net die maken zich sneller zorgen als hun geheugen het laat afweten.

Welke geneesmiddelen kunnen tot geheugenstoornissen leiden?

Anticholinergica worden het meest genoemd (1). Het gaat om een klasse geneesmiddelen die onder meer bronchodilatatoren omvatten (tegen astma of chronische bronchitis), maar ook antihypertensiva (bloeddrukverlagers), antihistaminica (die allergische reacties tegengaan) en geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson of tegen hartritmestoornissen.

Ook heel wat psychotrope middelen kunnen geheugenproblemen veroorzaken, vooral benzodiazepines en barbituraten: antidepressiva, antipsychotica enz.

Ouderen combineren al die risico’s. Ze lopen immers meer kans om geneesmiddelen te moeten nemen, in het slechtste geval zelfs verschillende van die risicogeneesmiddelen. Bovendien richten deze substanties meer schade aan in oudere hersenen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/07/2013 - 16h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 10h01

Ancelin, M.L. et al., BMJ, februari 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Alzheimer: de tekenen van de ziekte Gepubliceerd op 24/11/2014 - 12h33

Zodra een bejaarde een beetje aan geheugenverlies lijdt, wordt er al meteen aan het begin van de ziekte van Alzheimer gedacht. Het komt erop aan de ziekte te kunnen herkennen, kwestie van zich niet nodeloos zorgen te maken, of omgekeerd: er niet mee...

Meer artikels