• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Geheugenstoornissen: denk ook aan geneesmiddelen!

Geheugenstoornissen: denk ook aan geneesmiddelen!

Als we plots dingen beginnen te vergeten, denken we vaak in de eerste plaats aan de ziekte van Alzheimer. Toch kunnen geheugenstoornissen nog andere oorzaken hebben, onder meer gebruik van bepaalde geneesmiddelen…


Als geheugenstoornissen niet op alzheimer wijzen

Zeker, de ziekte van Alzheimer komt steeds vaker voor. Toch wijzen niet alle geheugenproblemen automatisch op deze aandoening. Er zijn immers nog heel wat andere oorzaken van wat artsen “lichte cognitieve stoornissen” noemen. Storende vergetelheid is trouwens zelden een symptoom van de ziekte van Alzheimer; die wordt bovendien meestal gesignaleerd door de naaste omgeving van de patiënt en niet door de patiënt zelf…

Geneesmiddelen veroorzaken vaak geheugenstoornissen

U hebt het gevoel dat u altijd vergeet waar u uw sleutels hebt gelegd, hoe de jonge zoon van uw buren heet en waarom u precies naar de kelder bent gegaan? Dingen vergeten, kan tal van oorzaken hebben, van gewone stress tot concentratiestoornissen en een depressie. Ook sommige geneesmiddelen leiden tot geheugenproblemen. Het is belangrijk om dat te melden, want deze geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven aan ouderen. En net die maken zich sneller zorgen als hun geheugen het laat afweten.

Welke geneesmiddelen kunnen tot geheugenstoornissen leiden?

Anticholinergica worden het meest genoemd (1). Het gaat om een klasse geneesmiddelen die onder meer bronchodilatatoren omvatten (tegen astma of chronische bronchitis), maar ook antihypertensiva (bloeddrukverlagers), antihistaminica (die allergische reacties tegengaan) en geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson of tegen hartritmestoornissen.

Ook heel wat psychotrope middelen kunnen geheugenproblemen veroorzaken, vooral benzodiazepines en barbituraten: antidepressiva, antipsychotica enz.

Ouderen combineren al die risico’s. Ze lopen immers meer kans om geneesmiddelen te moeten nemen, in het slechtste geval zelfs verschillende van die risicogeneesmiddelen. Bovendien richten deze substanties meer schade aan in oudere hersenen.

Artikel gepubliceerd door op 29/07/2013

Bronnen: Ancelin, M.L. et al., BMJ, februari 2006.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Wat u moet weten voor u uw geneesmiddelen neemt…

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten