PUBLICITÉ

Gehandicapte kinderen, zieke ouders

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00
-A +A

Voor een zwaar gehandicapt kind zorgen, is vaak een loodzware opdracht die bijzonder belastend is voor de ouders en ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid. Deze droevige vaststelling blijkt voor het eerst uit een Canadees epidemiologisch onderzoek.

PUB

Een gezond kind opvoeden, is zo al moeilijk genoeg, laat staan een gehandicapt kind. We kunnen ons moeilijk voorstellen wat voor een zware beproeving dat is. Tegelijk zijn er tot nog toe maar heel weinig studies uitgevoerd over de repercussies voor de ouders. Canadese epidemiologen hebben een vergelijkend onderzoek verricht naar de gezondheidstoestand van 468 ouders van kinderen met hersenverlamming en die van een groep ouders in de controlegroep.

En wat bleek? Ouders van gehandicapte kinderen met dezelfde scholingsgraad hebben een lager inkomen en hebben ook minder vaak een betaalde job (66 % tegen 81 %). Deze vaststelling bevestigt welke zware financiële last een gehandicapt kind betekent en hoeveel tijd zijn verzorging opeist. De ouders van gehandicapte kinderen kampen vaker met psychologische en emotionele problemen (25 % tegen 14 %). Ze hebben ook meer cognitieve stoornissen (39 % tegen 14 %) en gezondheidsproblemen zoals migraine (24 % tegen 11 %), maagzweren (8,4 % tegen 1,7 %), astma (16 % tegen 6 %) en gewrichtsaandoeningen (17 % tegen 7 %). Hun algemene gezondheidstoestand is zwak: slechts 24 % heeft geen chronische ziekte, tegen 55 % bij de algemene populatie.

Deze gegevens maken duidelijk dat deze ouders aan diverse stressaandoeningen lijden en dat hun eigen gezondheid en die van hun gehandicapt(e) kind(eren) zeer nauw samenhangen.

Voor een gehandicapt kind zorgen, mag dan al lovenswaardig zijn, het spreekt vanzelf dat er nog heel wat werk aan de winkel is in het opvang- en verzorgingsbeleid. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat elk initiatief dat bestemd is voor de ouders, onrechtstreeks ook gevolgen heeft voor het gehandicapte kind zelf.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00 Brehaut J.C. et coll., Pediatrics, 114 : 182-91, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ