Gefermenteerd papaja-extract: goed tegen ouderdomskwalen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00
-A +A

Na de mediaheisa van twee jaar geleden is gefermenteerd papaja-extract weer een actueel onderwerp. Zo werd er onlangs een zeer wetenschappelijke rondetafel over georganiseerd. Zijn antioxiderende eigenschappen bieden interessante perspectieven in tal van domeinen: kanker, aids, immunodepressie, Parkinson, Alzheimer, multiple sclerose enz.

PUB

We herinneren eraan dat gefermenteerd papaja-extract niet meer de antioxiderende bestanddelen bevat van vers fruit. Door de gisting is het echter verrijkt met nieuwe bestanddelen, waardoor het niet alleen een rechtstreekse antioxiderende werking heeft (als vanger van vrije radicalen), maar ook de antioxiderende afweer van het organisme versterkt en eigenschappen krijgt die de afweer verhogen.

Het is dan ook bijzonder interessant in diverse therapeutische toepassingen. Momenteel zijn verschillende tests aan de gang die al waardevolle informatie hebben opgeleverd over zijn heilzame werking.

Bij aids-patiënten die een tritherapie volgen, versterkt gefermenteerd papaja-extract de afweer en verbetert het hun toestand. Het extract is ook doeltreffend tegen oxidatiestress, zoals immunodepressie door chemotherapie bij kankerpatiënten, en tegen de slagaderontsteking die veroorzaakt wordt door het plaatsen van een coronaire stent. Een ander toepassingsdomein heeft te maken met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose, waarbij er sterke oxidatiestress optreedt. Gefermenteerd papaja-extract vermindert in combinatie met andere, zogenaamde antioxiderende moleculen zoals vitamine C en glutathion gedeeltelijk de biologische afwijkingen die veroorzaakt worden door deze aandoeningen. Het extract zou dan ook goed zijn tegen alle ouderdomsziekten. Andere studies tonen aan dat het extract zinvol is bij matige drinkers en alcoholverslaafden, terwijl uit een ander onderzoek blijkt dat de toestand van hepatitis C-patiënten erdoor verbetert.

Conclusie: gefermenteerd papaja-extract verhoogt sterk het antioxiderend vermogen en blijkt heel wat aandoeningen te kunnen bestrijden. We kunnen ons zelf afvragen in hoever het veroudering kan helpen tegen te gaan.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00 Entretiens de Bichat, Pitié-Salpêtrière, Parijs, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Versterk uw afweer Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Ons immuunsysteem moet ons beschermen tegen een hele reeks indringers die zich in onze cellen en weefsels willen nestelen. Van bij de minste aanval reageert het door virussen te verjagen, bacteriën te bestrijden en parasieten en andere schadelijke st...

Meer artikels