Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Geen zware benen deze zomer!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/08/2013 - 17h56
-A +A

Tijdens het warme zomerseizoen betekent het voor meer dan de helft van de vrouwen dat de 'zware benen' terugkeren.

En als we er dit jaar eens alles aan deden om tijdens de zomermaanden verlost te zijn van dit onaangename gevoel?Stap één: ik verzorg mijn benen

Als u regelmatig symptomen van zware benen vertoont (pijnlijke en/of gezwollen benen, tintelingen, jeuk...), kan het nuttig zijn u te verdiepen in de bestaande behandelingen.

 • Zo zijn er verschillende vormen van venotonische middelen (tabletten, zalf om plaatselijk op de benen aan te brengen...), die de symptomen kunnen verlichten.

 • Een koude douche van de voeten, en vervolgens van de kuiten tot aan de knieën, kan eveneens zeer heilzaam zijn.

 • Maak daarna gebruik van uw hydraterende crème om een lichte massage uit te voeren : ook in dit geval masseert u van onder naar boven, d.w.z. van de enkels naar de kuiten en zo tot aan de knieën. Dit is onvoldoende om te strijden tegen veneuze insufficiëntie, maar het kan de onaangename symptomen van zware benen wel verlichten.

Stap twee: ik vermijd alles wat mijn benen vijandig gezind is

Niemand is in staat om invloed uit te oefenen op de omgevingstemperatuur, maar er zijn nog andere factoren die bevorderlijk zijn voor zware benen en waar we wel iets aan kunnen veranderen :

 • Vermijd kledij met een nauwsluitende taille, draag ruime broeken, enz.

 • Draag geen schoenen met te hoge hakken die de veneuze terugkeer (vanuit de voeten naar het hart) zouden kunnen belemmeren.

 • Sta niet te lang recht, als u dat kunt vermijden.
  Als het om professionele redenen niet anders kan, investeer dan in een paar zeer goede platte schoenen en vergeet niet om regelmatig wat rond te wandelen.

 • Vermijd het gebruik van warme was op de benen en neem geen langdurige warme baden.
  Beide gewoonten zijn inderdaad bevorderlijk voor veneuze insufficiëntie. Probeer dit dus te vermijden, zeker tijdens de zomermaanden.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/08/2013 - 17h56
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Zware benen: waarom is de zomer het ergste seizoen? Gepubliceerd op 23/06/2014 - 15h11

Als u last hebt van zware benen, is de zomer niet alleen een mooi seizoen. Het is ook de periode van het jaar waarin de bloedsomloopproblemen u het meest parten spelen. Maar hoe komt dat eigenlijk en wat kunt u doen om toch van een aangename zomer te...

Zware benen: redenen om zich te verzorgen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Zware of vermoeide benen is een frequente klacht die vele oorzaken kan hebben. Vaak gaat het om vermoeidheid na een lichamelijke inspanning. Maar als dat gevoel herhaaldelijk terugkomt en/of gepaard gaat met andere tekenen, kan het wijzen op een erns...

Veneuze insufficiëntie: wat kunt u doen? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Veneuze insufficiëntie is een goedaardige aandoening, maar ze moet wel in de gaten gehouden worden. Niet alleen om de aandoening gepaard kan gaan met verwikkelingen, maar ook omdat ze negatieve gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

Meer artikels