• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar!

Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar!Het risico op een kwaadaardig melanoom, de meest agressieve huidkanker, stijgt met 75% bij mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar. Het gebruik ervan is al verboden voor minderjarigen, maar misschien moet het verbod ook gelden voor iedereen onder de 30?

Huidkanker: vroegtijdige opsporing is een noodzaak

Huidkanker is de kanker die het snelst evolueert. Het aantal gevallen van kwaadaardige melanomen is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. De enige maatregel om de kanker te voorkomen is preventie: zich van jongsaf aan beschermen tegen de zon. Daarna wordt de prognose alleen bepaald door de vroegtijdigheid van de diagnose. De enige manier om de mortaliteit te doen dalen is de vroegtijdige opsporing. Men zou regelmatig een dermatoloog moeten raadplegen en ook de huid en die van de partner en de kinderen moeten controleren. Elke schoonheids- of geboortevlek die van aspect verandert is een teken dat u moet aanzetten om snel een arts te raadplegen.

Tot de risicopersonen behoren alle mensen die zich vaak blootstelden aan de zon en die tijdens de kindertijd vaak met zonnebrand kampten. Ook mensen met een bleke huid en mensen die in openlucht werken, moeten waakzaam zijn.

Tot de leeftijd van 30 jaar stijgt het risico met 75% bij kunstmatig zonnen

Bij die risicopersonen behoren ook alle liefhebbers van kunstmatig bruinen en vooral mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar.
In opdracht van het Franse ministerie van Volksgezondheid onderzocht het International Agency for Research on Cancer (IARC) het verband tussen de blootstelling aan UV en kanker en de toename van het aantal gevallen van huidkanker. De resultaten van dat onderzoek werden onlangs bekend gemaakt.
Mensen die een beroep doen op de zonnebank voor de leeftijd van 30 jaar, hebben een verhoogd risico van 75% op het ontwikkelen van een melanoom. De experts wijzen er op dat de UV ook een schadelijk effect hebben op de immuniteitsrespons van de huid en mogelijk ook op de ogen (oogmelanoom).
Wat de positieve effecten betreft, die zijn er niet. Kunstmatig bruinen biedt heel weinig tot geen bescherming tegen huidletsels veroorzaakt door de zon en ook niet tegen een tekort aan vitamine D (het organisme kan die vitamine alleen aanmaken bij blootstelling aan licht).

Rest nog de vraag of het gebruik van zonnebanken en tanning cabines verboden moet worden aan iedereen die jonger is dan 30 jaar…
In België is het gebruik ervan al verboden voor minderjarigen jonger dan 15 jaar.

Artikel gepubliceerd door op 26/12/2006

Bronnen: International Agency for Research on Cancer (IARC), december 2006.

Vindt u het artikel interessant?