Geen rook meer op café!

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2011


Geen rook meer op café!

Uiteindelijk zal het rookverbod in alle cafés van het land vroeger ingevoerd worden dan voorzien: vanaf 1 juli van dit jaar zal op café niet meer gerookt mogen worden.

Tof, geen rook meer!

Het is altijd grappig vast te stellen op welke uiteenlopende manieren gereageerd wordt op dergelijk nieuws. Enerzijds heb je de tevredenheid van astmalijders, mensen met gevoelige sinussen en mensen die allergisch zijn voor rook, omdat ze 's avonds opnieuw kunnen uitgaan. En anderzijds heb je de verstokte rokers, die zuchten bij de gedachte dat ze om het halfuur zullen moeten opstaan om elders een sigaret te gaan roken. De meningen zijn inderdaad verdeeld!

Tussen beide extremen, geef ik toe dat ik af en toe kan genieten van een met rook gevulde ruimte. Hoewel ikzelf nooit gerookt heb, maakt het rookverbod in de cafés me enigszins nostalgisch. Vooral in sommige typische, zeer gezellige kroegen, gaan de aroma's van de sigaret plaatsmaken voor die van gemorst bier!

 

De gezondheid op de allereerste plaats

Dit persoonlijke gevoel verhindert me uiteraard niet om ondubbelzinnig het rookverbod in cafés en restaurants voluit te steunen. De longen van de cafébezoekers, maar vooral die van het horecapersoneel (die dagelijks gedurende minstens acht uren blootgesteld worden aan de rook), zijn veel meer waard dan mijn nostalgie. Volgens de geruchten die ons bereiken vanuit de landen waar het rookverbod reeds van kracht is, betekent de nieuwe maatregel bovendien een belangrijke steun voor de rokers die zouden willen stoppen met roken. Wanneer men moet kiezen tussen enerzijds rustig blijven zitten en genieten van een drankje en anderzijds opstaan om buiten een sigaret te gaan roken, rookt men logischerwijze minder. Sommigen zijn zelfs, zonder zich daarvan bewust te zijn, bijna gestopt met roken. De zogenaamde 'sociale rokers', die niet thuis maar voornamelijk in gezelschap roken, zien de mogelijkheden om een sigaret op te steken aanzienlijk verminderen.

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?