Niets is zo vervelend als een slechte adem. Het verpest het leven van degene die er last van heeft - en het weet -, maar ook van wie ermee samenleeft. Wat is de oorzaak van een slechte adem en hoe raken we ervan af?
Niets is zo onaangenaam als een slechte adem. Het probleem kan zich ontwikkelen tot een echte lijdensweg, zowel voor uzelf als voor uw omgeving.
Toch hoeft u niet te panikeren. Enkele trucjes en eenvoudige maatregelen volstaan al om uw mond een nieuwe frisheid te bezorgen...

Hygiëne, het eerste wapen tegen een slechte adem
Een eerste belangrijke raadgeving om een slechte adem te vermijden, is een onberispelijke mond- en tandhygiëne. Poets uw tanden tweemaal per dag om zoveel mogelijk bacteriën, de belangrijkste oorzaak van halitose, uit te schakelen. Vergeet ook niet regelmatig uw tong te borstelen. Daar bevindt zich nog een concentratie van voedselrestjes. Daarnaast moet u zeker ook een tongschraper (verkrijgbaar bij de apotheker) gebruiken. Volgens een onderzoek, zou het gebruik van een tongschraper de slechte geuren al met 50% verminderen.
Slecht verzorgd tandbederf, losse tanden, gingivitis, een abces… kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Ga dus in elk geval regelmatig naar de tandarts.
Drink veel indien u halitose wil voorkomen
Drink, drink, drink… Dat is het belangrijkste dat u kunt doen om uw adem te zuiveren. Op deze manier pakt u het probleem van de droge mond aan. Bacteriën, die aan de basis liggen van de slechte adem, ontwikkelen zich dus inderdaad het best in een droge omgeving. Sla dus geen maaltijden over… Wat voeding betreft, is het aan te raden sommige dranken en voedingsmiddelen die een sterke geur verspreiden, te vermijden:
- koffie,
- alcohol,
- look,
- ui,
- kaas en gewoonlijk ook melkproducten.
Sommige planten hebben ook een doeltreffend antibacterieel, antiseptisch en geurwerend effect om slechte adem aan te pakken: kauwen op venkelzaadjes of verse peterselie, knabbelen op een kruidnagel of een kaneelstokje, kardemom of anijs eten, groene thee drinken…
Gorgeldranken kunnen ook zorgen voor een vermindering van de halitose, ook al is het maar voor een korte periode. Er bestaan ook mondsprays die de geuren tijdelijk neutraliseren en die de bacteriën uit de weg ruimen. Men mag er echter niet mee overdrijven om irritaties te voorkomen.
En hoe zit het met kauwgom met munt- of chlorofylsmaak? Het is geen mirakeloplossing, maar het kan helpen om de adem te verfrissen en de speekselafscheiding te bevorderen. Op voorwaarde uiteraard dat het suikervrije kauwgom is…