Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 22/12/2015 - 23h38
-A +A

De eindejaarsfeesten zijn ondenkbaar zonder chocolade. Traditioneel bieden we onze gasten dan chocolade aan en daar valt echt niet aan te ontsnappen!

Maar waarom zou u uw chocolade niet eens zelf maken?

Het is echt niet moeilijk en het is een stuk goedkoper. Hieronder vindt u enkele kneepjes om lekkere chocolade te maken.

PUB

Chocolade

Kies zogenaamde couverture- of dekchocolade, die wordt ook door de chocolatiers gebruikt. Ze bestaat in repen en in callets of chocoladeparels. Deze chocolade bevat meer cacaoboter en is makkelijker te bewerken.

U vindt er makkelijk op internet: couverturechocolade kost 15 tot 20 euro per kilo. U kunt kiezen tussen verschillende soorten cacaogehalte (58 tot 75%) en verschillende crus. Er zijn er zelfs in kleur.

Koop samen met uw chocolade ook een chocoladethermometer, want u moet zich strikt aan de temperaturen houden om het temperen van chocolade te doen lukken. De spatelthermometer is de meest praktische. Haal ook bakpapier of vetvrij papier, een plaat en houten latjes voor patisserie in huis. Dat materiaal hebt u nodig om uw chocolade goed te kunnen uitspreiden. 

Getempereerde chocolade

Deze getempereerde chocolade kan dienen als deklaag voor uw chocoladesnoepjes.

Om chocolade te kunnen bewerken, moet hij eerst vloeibaar zijn en toch ook een bepaalde consistentie behouden. Die overgang van de vaste  naar de vloeibare vorm wordt tempereren genoemd.

Leg de callets of gehakte chocolade in een inox of koperen kom met een ronde vorm en zet die op een bain-mariepan. Stop er ook de thermometer in.

Laat uw fondant chocolade smelten op  56°C of uw melkchocolade op 45°C en roer intussen constant.

Zet de kom zo gauw de temperatuur is bereikt op een koude bain-mariepan en roer tot de fondant chocolade een temperatuur heeft van 28/29°C en de melkchocolade een temperatuur van 27/28°C heeft.

Zet de kom weer op de warme bain-mariepan en laat de chocolade onder voortdurend roeren opwarmen tot de juiste werktemperatuur, dat is 31/32°C voor fondant chocolade en 29/30°C voor melkchocolade.

Hou de chocolade daarna op de bain-mariepan (van het vuur af) op deze temperatuur. En hou hem goed in het oog. 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 05/12/2014 - 13h04 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 22/12/2015 - 23h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
In uw bord: chocolade Gepubliceerd op 09/04/2013 - 14h10

Velen noemen chocolade een magisch voedingsmiddel en misschien hebben ze wel geen ongelijk. Hoe dan ook, chocolade heeft altijd passies weten op te roepen. Maar dikwijls worden er goede en slechte eigenschappen aan toegeschreven die hij niet absoluut...

Verslaafd aan chocolade?! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Kunnen we verslaafd raken aan chocolade, zoals sommigen verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Heel wat onderzoekers hebben hierover - uiteenlopende - hypothesen geformuleerd, maar die konden tot dusver nog niet afdoende bewezen worden.

Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Zwarte chocolade of melkchocolade? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

Meer artikels