• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade

Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade

De eindejaarsfeesten zijn ondenkbaar zonder chocolade. Traditioneel bieden we onze gasten dan chocolade aan en daar valt echt niet aan te ontsnappen!

Maar waarom zou u uw chocolade niet eens zelf maken?

Het is echt niet moeilijk en het is een stuk goedkoper. Hieronder vindt u enkele kneepjes om lekkere chocolade te maken.

Chocolade

Kies zogenaamde couverture- of dekchocolade, die wordt ook door de chocolatiers gebruikt. Ze bestaat in repen en in callets of chocoladeparels. Deze chocolade bevat meer cacaoboter en is makkelijker te bewerken.

U vindt er makkelijk op internet: couverturechocolade kost 15 tot 20 euro per kilo. U kunt kiezen tussen verschillende soorten cacaogehalte (58 tot 75%) en verschillende crus. Er zijn er zelfs in kleur.

Koop samen met uw chocolade ook een chocoladethermometer, want u moet zich strikt aan de temperaturen houden om het temperen van chocolade te doen lukken. De spatelthermometer is de meest praktische. Haal ook bakpapier of vetvrij papier, een plaat en houten latjes voor patisserie in huis. Dat materiaal hebt u nodig om uw chocolade goed te kunnen uitspreiden. 

Getempereerde chocolade

Deze getempereerde chocolade kan dienen als deklaag voor uw chocoladesnoepjes.

Om chocolade te kunnen bewerken, moet hij eerst vloeibaar zijn en toch ook een bepaalde consistentie behouden. Die overgang van de vaste  naar de vloeibare vorm wordt tempereren genoemd.

Leg de callets of gehakte chocolade in een inox of koperen kom met een ronde vorm en zet die op een bain-mariepan. Stop er ook de thermometer in.

Laat uw fondant chocolade smelten op  56°C of uw melkchocolade op 45°C en roer intussen constant.

Zet de kom zo gauw de temperatuur is bereikt op een koude bain-mariepan en roer tot de fondant chocolade een temperatuur heeft van 28/29°C en de melkchocolade een temperatuur van 27/28°C heeft.

Zet de kom weer op de warme bain-mariepan en laat de chocolade onder voortdurend roeren opwarmen tot de juiste werktemperatuur, dat is 31/32°C voor fondant chocolade en 29/30°C voor melkchocolade.

Hou de chocolade daarna op de bain-mariepan (van het vuur af) op deze temperatuur. En hou hem goed in het oog. 

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtiste op 22/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 05/12/2014

Vindt u het artikel interessant?