• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Geen cola, dat is beter voor uw nieren!

Geen cola, dat is beter voor uw nieren!

Twee glazen cola per dag geeft twee keer meer kans op nierinsufficiëntie!

De gevaren van dit drankje liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het levert...

Cola aan de kaak gesteldCola en suiker... 

Cola wordt nog altijd massaal gedronken, ondanks de vele kritiek die er al op is geformuleerd. De hoofdkritiek is zoals bekend het extreme suikergehalte, dat gewichtstoename en diabetes bevordert bij mensen die veel en regelmatig cola drinken. Dat is trouwens ook het geval met alle andere frisdranken en sterk gezoete dranken.

En nu ook: cola en fosforzuur

Maar er is nog een ander gevaar, en dat heeft te maken met het fosforzuur dat in cola zit. Deze stof zit alleen in cola en geef de drank zijn zurige smaak. De andere types
frisdranken maken daarvoor gebruik van citroenzuur. Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren aantasten en het ontstaan van nierstenen bevorderen.

Om dit fenomeen te illustreren hebben Amerikaanse onderzoekers 500 mensen gezocht bij wie recent nierinsufficiëntie was vastgesteld. Aan de hand van vragenlijsten werd gepeild naar hun eetgewoonten en vooral naar hun drankverbruik. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers stelden zo vast dat het risico op nierinsufficiëntie vanaf twee glazen cola verdubbelt.

En dat geldt ook voor coca "light".

Bij de andere frisdranken werd geen enkele aanwijzing gevonden, wat het vermoeden versterkt dat het wel degelijk te wijten is aan fosforzuur.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/09/2014
Origineel artikel geschreven door op 31/07/2007

Bronnen: Saldana T.M., Epidemiolgy, 18 (4) : 501-6, 2007.

Vindt u het artikel interessant?